Isten szeretetében áll fönn minden – Rumszauer Miklós ezüstmiséjét ünnepelték Kaposváron

Hazai – 2018. július 3., kedd | 16:35

Július 1-jén ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit–Szent József Plébánia plébánosa. A szentmisén – amelynek keretében számos közösség, lelkiségi mozgalom köszöntötte az ezüstmisés plébánost – Varga László megyéspüspök volt a főcelebráns.

Az ünnepi szentmisét a Szent Margit-templomban mutatták be. A liturgia elején a Cursillo lelkiségi mozgalom tagjai kísérték az oltárhoz az ezüstmisés plébánost, aki így fogalmazott: „De Colores – ami annyit jelent, színes és pompás, a cursillisták nemzetközi jelszava, himnusza. Azért kértem azokat a férfiakat, akikkel együtt éltük át ennek a fantasztikus lelkiségi mozgalomnak a lelkigyakorlatait, a cursillós hétvégéket, hogy együtt vonuljunk be, mert úgy gondolom, hogy az elmúlt 25 év, amiért most hálát szeretnék adni, színes volt és pompás. Sokszínű, sokrétű, fantasztikus kegyelmi adományokkal, lehetőségekkel, istenélményekkel, megtapasztalásokkal teli. Színes és pompás az a Krisztus, aki feltámadt, aki él, aki elhalmoz bennünket kegyelmeivel, aki hálára indítja a szívünket.”

Varga László megyéspüspök az elmúlt 25 év közös emlékeit idézte fel prédikációjában:

„Kedves Miki, kedves testvérek! Isten a meglepetések Istene. Az első meglepetése az volt, hogy még somogysámsoni plébános koromban megkeresett egy diakónus – a Miklós – azzal, hogy szeretné, ha az újmiséjén elvállalnám a prédikációt. Elvállaltam, csak azt nem tudta egyikünk sem, hogy abban a templomban leszek plébános, ahol ő az újmiséjét tervezte. Mire sor került az újmisére, addigra én megkaptam a dispozíciót a kaposvári Szent Imre-plébániára. A másik meglepetés az, hogy egyikünk sem számított arra, hogy az ezüstmiséjén püspökként fogok beszélni – ő lehet, hogy számított rá, de én nem.

Isten a meglepetések Istene, és nagyon szeretem Istenben a meglepetéseket. Azt kérem tőled is, Miklós, illetve mindenkitől, hogy legyetek hálásak a váratlanért! Amikor nem az történik, amit ti szeretnétek, akkor gyanakodjatok, hogy Isten benne van »a játékban«. Hogyha hisztek abban, hogy Isten szeretete mindent átfog, mindenütt jelen van, akkor bármi is a meglepetés, a váratlan, teljesen nyugodtak lehettek afelől, hogy az Isten szeretetében történt.

Nem kell félni! Isten valóban Isten. Az ő szeretetében áll fönn minden még akkor is, ha ezt mi nem merjük elhinni. Ezért a váratlan, a kiszámíthatatlan, meglepő események játékában ott van az Isten, csak ne tapadjatok le a hiánynál. Legyetek hálásak, hogy más történt, mint amit szerettetek volna. Ha hálásak lesztek, akkor megnyílik a szemetek, tetten éritek Istent a váratlanban, a meglepetésben is.”

Az eseményen készült videót ITT tekinthetik meg.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria