Istennel szövetkezve átalakulnak az elvárások

Nézőpont – 2024. február 3., szombat | 15:00

II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította a szerzetesek világnapjává Gyertyaszentelő Boldogasszony napját, február 2-át. Forián-Szabó Máté, a Piarista Rend Magyar Tartományának harmadéves növendéke az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Bízd Rá Magad szolgálata portálján megjelent írásában vallott arról, mit jelent számára, hogy a piarista rend kötelékében a megszentelt élet mellett köteleződött el.

„Nemrégiben egy cuencai kávézóban, egy mélyebbre merülő beszélgetésben felmerült egy kérdés: pontosan miért is választottam a piarista szerzetesi hivatást, a sok más lehetőség közül?

Sok mindenre vágytam korábban, el tudtam képzelni magam tervezőmérnökként, közgazdászként, adatelemzőként, családapaként, igazgatóhelyettesként és hosszú még a sor, hála a kíváncsiságomnak. Azonban ez a kíváncsiság mégis éveken át azon dolgozott, hogy felismerjem Isten furfangos meghívását, és a szerzetesség felé lépjek. Mire több év után összeállt a kép, a döntésem biztos volt, eltűntek a kételyek, a B opciók. Ezt akkor nem is teljesen értettem, azt vettem észre, hogy valaki átvette az irányítást az agyamtól és olyan elköteleződést vállalok, ami még nincs teljesen megmagyarázva. Azóta ez a valaki elkísért, sőt segített megértenem, miért is ez a világ legszebb hivatása számomra.

Amikor Istennel szövetkezünk, átalakulnak az elvárások. Úgy gondolom, hogy ő szolgálni hív, arra hív, hogy teljesen átadjam az életem az őérte élt szolgálatban. Az elvárások pedig a lehető legmagasabbak, mindenre szükségem van, minden tehetségemre és tudásomra, de rátalálok a küzdelmeimre is.

Felemelő szolgálat ez, rengeteg ajándékkal, és olyan társakkal, akik átsegítenek a küzdelmeken. Ugyanis a szerzetesi közösség hatalmas biztonságot ad, osztozunk a küldetés örömében és közösen oldjuk meg a problémákat.

De miben is áll ez a nagyszerű szolgálat? Kalazanci Szent József ingyenes iskolát alapított a szegény gyerekeknek, ide helyezte a küldetésünk középpontját. (…) Tanórák, szakkörök, sport, szünetek, személyes beszélgetések, szentgyónások, ifjúsági közösségek, szentségi felkészítések, tanári megbeszélések, képzések, szülői értekezletek, lelkigyakorlatok, osztálykirándulások, túrák, szentmisék, folyamatos imádság és még sok más esemény, ami a piarista iskolát élteti – nagyon sok munkatársra van szükség. A piarista szerzetes pedig mindebben fontos szerepet kap, szüksége lesz minden előzetes tudására, rugalmasságára, sokoldalúságára, türelmére és itt is hosszú a sor…

Hogy milyen evangelizációs lehetőségek nyílnak egy piarista előtt, és hogyan telik el egy nap szerzetesként és nevelőként, azt IDE kattintva olvashatják el, illetve ugyanitt a Bízd Rá Magad szolgálat által javasolt támogató (például hivatástisztázó lelkigyakorlatos) lehetőségekről is tájékozódhatnak.

Forrás: Bízd Rá Magad Média

Fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria