Istent hitelesen képviselni a katonák között – Szakmai napot tartottak a tábori püspökségen

Hazai – 2024. szeptember 5., csütörtök | 9:02

Szakmai napot tartottak a HM Katolikus Tábori Püspökség lelkészei és diakónusai – adta hírül szeptember 2-án honlapján az ordinariátus. Az eseményen a közös szentmise után szó volt a püspökség előtt álló őszi rendezvényekről, feladatokról, változásokról is.

Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök a szakmai napon bemutatott szentmisén arról beszélt, milyen nehézségekbe ütközik manapság – illetve talán előző korokban is – az örömhír, az evangélium átadása, hogy úgy szóljon a pap az emberekhez Krisztus evangéliumáról, személyéről, hogy valamiképpen ők azt be tudják fogadni. „Nagyon jól lehet beszélni arról, hogy imádkozzuk a loretói litániát, de

ha mi magunk nem imádkozzuk, akkor nem tudunk róla hitelesen beszélni. Ez mindennel így van.

Az emberek, a katonák nagyon sok mindent megéreznek a mi életünkből, beszédünkből, imádságainkból, amelyeket egy-egy ünnepségen, megemlékezésen, szentmisén elmondunk. Ők tudják, hogy ezt most mi tényleg komolyan gondoljuk, vagy pedig ez a dolgunk. Nagyon nagy öröm mindig, amikor azt mondja egy parancsnok, hogy egy tábori lelkész ott van az alakulatnál, lehet rá számítani, ott van a katonák között, és egy olyan hiteles életet mutat föl – akár a cselekedeteiben, akár a szavaiban – amiből az érződik, hogy nem ő a fontos, hanem az a Valaki, akiről ő beszél” – hangsúlyozta Berta Tibor.

Hozzátette: „Mi is misszionáriusok vagyunk a katonák között, ahogy Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár mondta hétvégén Esztergomban: »legyetek a saját nemzetetek misszionáriusai«. Amint Pál apostol írta levelében: nem akar másról tudni, mint Jézus Krisztusról, az ő keresztjéről, feltámadásáról. Ha ez áll a mi vallásosságunk és hitünk középpontjában, akkor bármennyi elutasításban vagy esetleg igehirdetésünk megbicsaklásában van részünk, mindig jusson eszünkbe, hogy kit hirdetünk valójában, kinek a képviseletében vagyunk ott a katonák között, kinek a szolgái vagyunk valójában. Ahogyan Ő jött el szolgálni, úgy legyünk mi is az Ő szolgái, a magyar honvédelem javára” – zárta szentbeszédét a tábori püspök.

A szentmise után szó volt a püspökség előtt álló őszi rendezvényekről, régi és új feladatokról, a személyi változásokról is.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria