Január 6-án ünnepeljük a gyermekmisszió világnapját

Kitekintő – 2023. január 7., szombat | 17:38

Vízkereszt ünnepén tartjuk a gyermekmisszió világnapját, amelyet XII. Piusz pápa alapított 1950-ben. A Pápai Missziós Művek Szent Gyermekség Műve, más néven a Missziós Gyermekek Társasága szolidaritási projektek ezreit támogatja, melyek során a gyerekek megtanulhatják a nyitottságot a világra és a figyelmességet a kevésbé szerencsés kortársaik felé.

A gyermekmisszió világnapját 1950. december 4-én alapította XII. Piusz pápa. Vízkereszt napjára tette, ugyanakkor minden nemzetnek megadta a szabadságot, hogy a helyi igényekhez igazítsa a világnap dátumát. Első alkalommal 1951. január 6-án ünnepelték.

A Szent Gyermekség Műve (Missziós Gyermekek Társasága) 1922. május 3-án, XI. Piusz pápa kezdeményezésére jött létre, de eredete az előző századra nyúlik vissza. Nancy püspöke, Charles de Forbin-Jansont megdöbbentette a Kínából érkező hír, hogy számos gyermek halt meg éhezés és más nehézségek miatt anélkül, hogy megkeresztelték volna őket. A francia püspök a legkisebbeket igyekezett bevonni megsegítésükbe: azt kérte a gyerekektől, hogy napi egy Üdvözlégyet mondjanak el értük, és havi egy fillért adományozzanak kínai társaik támogatására. 1843. május 19-én megalapította a Szent Gyermekség Művét, amelyet XI. Piusz pápa – annak alapján, hogy a társaság nyolcvan év alatt nagy mértékben hozzájárult a missziókhoz – pápai műnek ismerte el.

A Szent Gyermekség Műve ma több mint 130 országban van jelen azzal a céllal, hogy segítse a legfiatalabbakban kibontakoztatni a missziós lelkületet, valamint a hit és az anyagi javak megosztását különösen a leginkább rászoruló gyerekekkel, továbbá, hogy előmozdítsa és támogassa az „ad gentes” misszionáriusi hivatásokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria