Január közepéig látható Vác főterén a Példaképek: Legyetek szentek! köztéri kiállítás

Kultúra – 2023. december 18., hétfő | 9:54

Január 17-ig Vácon, a Március 15-e téren látható a Példaképek: legyetek szentek! című köztéri vándorkiállítás, mely a magyar és egyetemes egyház szentjeit életnagyságú grafikai ábrázolásokkal és rövid leírásokkal mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás is kérhető a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben.

A Példaképek: legyetek szentek! című kiállítást a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából hozta létre az Ars Sacra Alapítvány. Egyszeri köztéri kiállításnak szánták 2021-ben, ám a nagy népszerűségnek köszönhetően vándorkiállítássá alakították át, amely az elmúlt két évben már több magyarországi településen járt.

A jelenleg Vácon látható utcai tárlaton húsz olyan személy tablóját helyezték el, akiket boldogként vagy szentként tisztel a Katolikus Egyház. A sokak által ismert szentek, mint Assisi Szent Ferenc, mellett kevésbé ismert magyar szenteket is megismerhetünk, mint például Szent Piroskát, Szent László leányát, aki bizánci császárné volt.

Láthatóak továbbá Vác városához kötődő magyar szentek is, mint például Szent László király, akinek a hagyomány szerint látomása volt arról, hogy testvérével, Gézával meg fogják nyerni a mogyoródi csatát, és Géza lesz a király. Ehhez a látomáshoz kapcsolódott ígéretük és épült meg Vácon az első Szűz Máriának szentelt székesegyház a várdombon, a mai Barátok temploma helyén.

Találkozhatunk Boldog Apor Vilmos püspök alakjával is – az ő nevét vette fel a katolikus pedagógiai főiskola Vácon; valamint Mindszenty József bíborossal, aki a közeli Felsőpetényben volt házi őrizetben az ötvenes években.

Az ábrázolásokat Kállai-Nagy Krisztina grafikus készítette, aki az utóbbi években több díjnyertes gyermekkönyvet illusztrált. A tervezés során figyelmet fordított arra, hogy a figurákat barátságosan, egyszerűen, ugyanakkor hitelesen ábrázolja mind az attribútumokra, mind a viseletekre vonatkozóan. Az életrajzi bemutatásokat az Ars Sacra Alapítvány megbízásából Bethlenfalvy Gábor készítette.

A kiállítás január 17-ig látható a váci főtéren, a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény közelében. A gyűjtemény munkatársaitól tárlatvezetést is lehet kérni, a kültéri ábrázolások és a múzeumban látható, egyéb szenteket bemutató ábrázolások ismertetésével. Kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás is igényelhető.

További információ és bejelentkezés a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címen.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria