Januárban kihirdethetik az algériai trappista vértanúk boldoggá avatását

Megszentelt élet – 2018. január 5., péntek | 16:58

Thomas Georgeon, a tibhirine-i szerzetesek és másik tizenkét tanúságtevő boldoggáavatási eljárásának posztulátora a Pápai Missziós Művek hírportáljának úgy nyilatkozott, hogy januárban megszülethet a dekrétum a boldoggá avatásról.

A kanonizációs eljárás 2006-ban kezdődött, az egyházmegyei szakasz öt évet vett igénybe. Ezt követően a szentszékei szakasz a Szentatya szándéka szerint, a Szentek Ügyei Kongregációjának prefektusa támogatásával, nagyon gyorsan zajlott.

Tizenkilenc keresztény vértanúról van szó, akik a kilencvenes években adták életüket hitükért Algériában. „Alkalom ez arra, hogy megemlékezzünk mindenkiről, aki életét adta ezekben a sötét években, és arra is, hogy újra felfedezzük a vértanú, vagyis a tanúságtevő kifejezés igazi jelentését” – mondta el a „Pierre Claverie érsek és társai” elnevezésű eljárás posztulátora, Thomas Georgeon, hangsúlyozva, hogy ez nemcsak a kis algériai egyház, hanem az egész nép számára fontos döntés lesz.

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később kivégeztek – az Emberek és istenek című film az ő történetüket dolgozza fel. Az eljáráshoz tartozik további tizenkét katolikus szerzetes ügye, akik 1994 és 1996 között estek áldozatául a terrorista erőszaknak. Köztük van Clavérie atya, az algériai egyház egyik kimagasló személyisége, Orán püspöke.

A posztulátor így foglalta össze, mi a közös a tizenkilenc vértanúban: „Mindannyian Krisztus szeretete, a párbeszéd, a másik iránti nyitottság, a barátság és az algériai néphez való hűség hiteles tanúságtevői voltak.” Egy szerény, alázatos szeretettel teli egyház szolgálói, akik tisztelték a másik ember hitét, és vágytak arra, hogy megértsék az iszlámot. Életük és haláluk az algériai egyház identitásának szimbólumává, ikonjává vált. Thomas Georgeon, aki maga is trappista szerzetes, hozzátette, hogy rajtuk kívül sokan élték és élik ma is ezt a hivatást, az Egyháznak ezt a különleges jelenlétét ebben az országban, amely bizonyítja azt is, hogy lehetséges a testvéri és egymást tiszteletben tartó együttélés.

Hozzátette, hogy ezek a vértanúk megmutatják, mit jelent a kitartás és a hűség. Megmutatják, hogy aki párbeszédbe lép valakivel, annak vágynia kell a másik megismerésére és tisztelnie kell a másik hitét. Ahogy Christian de Chergé, a tibhirine-i monostor elöljárója írta: „A másik hite Isten ajándéka.”

A posztulátor fontosnak tartotta elmondani, hogy ezek a szerzetesek nem mások ellen, hanem másokkal együtt lettek vértanúk. Nem lehet úgy gondolni rájuk, hogy ne gondoljunk arra a több tízezer algériai áldozatra, akik szintén a hitükért és népükért adták életüket az ország nehéz, sötét éveiben.

Thomas Georgeon hangsúlyozta: „Az Egyház a megbocsátás és az irgalmasság logikáját követi, és ezt szeretné adni egész Algériának. Olyan Egyház akar lenni, amely segít begyógyítani a sebeket, és tiszteletben tartja a sok szenvedést…” Amikor Ferenc pápa fogadta a posztulátort és két algériai püspököt, kiemelte annak jelentőségét, hogy Claviére atyával együtt gyilkolták meg fiatal muszlim barátját, Mohamedet is. Vérük összekeveredett, mert szerették azt a földet, azt a népet. Leszögezte: nagyon fontos lenne napjainkban tisztázni a vértanúság kifejezés igazi jelentését. A mártír tanúságtevőt jelent. Algériában pedig sok ilyen tanúságtevő volt, aki a fundamentalizmussal szemben egy igazságos, békés társadalomért küzdött.

Az algériai püspökök azt szeretnék, hogy a boldoggáavatási szertartást Algériában, Oránban tartsák, ahol Claviére atya püspök volt. Az interjúban felmerült a kérdés, vajon Ferenc pápa Algériába látogat-e az alkalomra. A posztulátor úgy véli, bizonyára megfontolják majd a Szentatya látogatásának kérdését, de ez sok mindentől függ. A pápát mint államfőt mindig a helyi vezetés hívja meg. Az biztos, hogy nagy ajándék, bátorítás lenne az algériai népnek Ferenc pápa látogatása.

Forrás és fotó: Mondoemissione

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria