Járjak vele a vízen – Új plébánost iktattak be Egyeken

Hazai – 2022. október 19., szerda | 15:36

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök október 16-án ünnepi szentmisét mutatott be az egyeki Szent József-templomban, amelynek keretében beiktatta plébánosi hivatalába Gyetkó László volt dombrádi plébánost és megáldotta a felújított templomot.

A szentmise alkalom volt arra is, hogy az egyeki Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ünnepélyesen is megkezdje egyházi fenntartásba kerülésének 10. tanévét. A szentmise előtt és után a diákok verssel és hangszeres előadással színesítették az ünneplést.

A szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be, amelynek bevezető részében a beiktatási szertartásnak lehettek tanúi a jelenlevők. A főpásztor augusztus 1-jei hatállyal nevezte ki az egyeki Szent József-templom plébánosának, valamint az egyeki Szent János római katolikus köznevelési intézmény iskolalelkészének Gyetkó László atyát, miután július 31-i hatállyal felmentette a Dombrádon betöltött plébánosi szolgálata alól.

A plébánosi kinevezés dokumentumát Kirilla Pál, az egyeki Szent János katolikus köznevelési intézmény vezetője olvasta fel, majd Gyetkó László plébános a kezét az evangéliumra helyezve kötelessége teljesítésére tett esküt. Az eskü szavai után a megyéspüspök ünnepélyesen átadta a plébánosnak a templom kulcsát. Ezt követően a püspök az evangéliumoskönyvet adta át, végül a szentmiseáldozat bemutatására szolgáló miséző kelyhet nyújtotta át az új plébánosnak.

Gyetkó László atya előző szolgálati helyén, Dombrádon tíz éven keresztül volt az egyházközség plébánosa, azt megelőzően Baktalórántházán három évig szolgált káplánként. László atyát a szentmise megkezdése előtt kérdezte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának munkatársa arról, hogyan érzi magát új szolgálati helyén, mik a benyomásai, tervei.

„Váratlanul ért az új plébánosi kinevezés, nem számítottam rá, de a papszentelésen tett engedelmességi fogadalmat komolyan gondoltam, amely szerint a püspök szavát mint Isten akaratát elfogadom. Ennek értelmében azt gondolom, nem véletlen, hogy pont én kerültem ebbe az egyházközségbe. Mindenekelőtt elsődleges cél az Isten dicsőségének és a hívek lelki javának a szolgálata, de talán az üdvösségem felé vezető út is erre vezet.

Nyitott, befogadó emberekkel találkoztam Egyeken is. Az iskolalelkészi megbízatásomnak köszönhetően más lett a feladat struktúrája, amely több munkát ad, máshová teszi a súlypontokat. A civil életem, majd a papi szolgálatom változó szakaszai előtt »mélyvíz«-helyzeteket éltem át, de soha nem torpantam meg. Azt gondolom, hogy

a Jóisten nem azt várja tőlem, hogy megtanuljak jól úszni, hanem hogy járjak vele a vízen. Ez megremegtet, de erőt is ad.

Feladatomnak tekintem, hogy továbbvigyem azt, amit már elődeim itt kialakítottak, Isten szeretetét, jelenlétét erősítve az itt élőkben” – mondta az új plébános.

Tervei szerint az előző szolgálati helyéhez hasonlóan szeretne egy olyan imafüzetet készíteni a hívek részére, amely a legfontosabb liturgikus imákat, valamint a nagyheti szertartásokon elhangzó imákat tartalmazza. Ez főként azoknak jelent segítséget, akik még nem járatosak a liturgiákban.

Gyetkó László atya hozzátette: „Még csak két hónapja szolgálok Egyeken, de már sok minden történt. Igyekszem személyesen részt venni mindenben, még a rózsafüzér-imádkozásokon is, hogy a hívek érezzék azt, hogy velük vagyok. Emellett igyekszem a többi feladatomban is megszólítható lenni.

Mi, papok sem vagyunk egyformák, mások az erősségeink. Az éneklés például nem tartozik a talentumaim közé – ezt már a hívek is megtapasztalták –, de mindannyiunknak az a feladatunk, hogy Krisztushoz vezessük az embereket. Továbbá lelkipásztori bölcsességgel minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a változás krízise a hívekben minél kevésbé okozzon nehézséget.”

Papp László atyát, közvetlen elődjét nagyon szerették a hívek, „sokat dolgozott, mind a plébánia, mind a templom környezetének kialakítása, valamint a liturgia az ő munkáját dicséri. Kívánom, hogy ő is érezze jól magát, találja meg az örömet az új szolgálati helyén, Debrecenben”.

Gyetkó László 1968. szeptember 21-én született Kisvárdán. Nyíregyházán szentelték pappá 2009. június 20-án. 2012-ig Baktalórántházán szolgált káplánként, majd 2012–22 között Dombrádon volt plébános.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria