Játékvezetés tudatosan – Elindult a Kalazancius Mozgalom vezetőképzője

Hazai – 2022. január 6., csütörtök | 12:02

Tevékeny hétvégével indult a Kalazancius Mozgalom 2021-es csoportvezető-képzése december második hetében. A piarista rendtartomány hét iskolájából érkezett 10. évfolyamos diákok három napot töltöttek együtt közös tanulással.

A hétvége témája a mozgalom egyik fontos alappillérének elsajátítása, a tudatos játékvezetés volt, amelynek során a részt vevő fiatalok megtanulhatták, hogy az adott játékok milyen célt szolgálhatnak egy közösség életében, és milyen feltételek mellett érdemes ezeket alkalmazni. Egyes játékokat feszültséglevezetésre vagy az adott közösség integrációjára érdemes bevezetni, míg más játékok mélyebb beszélgetés eszközei lehetnek.

A csoportvezető-jelöltek először a játékban résztvevőként figyelték meg a csoport helyzetét, hangulatát; a játékot követően moderált reflexió segítségével felismerték a játékok célját és egyéb feltételeit.

A három hétvégéből és egy intenzív képzési hétből álló csoportvezető-képzés első alkalmán a jelöltek a játékvezetés révén megízlelhették a vezetői szerepet, amelyhez kapcsolódóan a figyelemmegosztás, helyzetfelmérés és analitikus gondolkodás és cselekvés elemeit is gyakorolták.

Emellett a rájuk bízott korosztályoknál felmerülő kérdésekről beszélgettek, a vezetői szerep lényegével és fontosságával ismerkedtek, valamint Kalazanci Szent József életével, amelyből számos inspirációt meríthetnek későbbi feladataikhoz.

A csoportvezető-képzést az elmúlt években Guba András SP, Kalmár Petra, Márkus Roland SP és Schmutzer Áron vezették. Mellettük 2021 decemberében első alkalommal segítette a tanulást négy egyetemista korú junior képző, Fábián Imre, Joós András, Jusztin Veronika és Takács Tamás.

Forrás: piarista.hu

Fotó: a Kalazancius Mozgalom Facebook-oldala; piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria