Jézus arra hív, hogy a felebarátért kockáztassunk – Ökumenikus imahét Vácon

Hazai – 2024. január 24., szerda | 17:33

A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét megnyitóját Vácon a Szent Anna- (piarista) templomban tartották január 21-én, vasárnap este, amelyen Balog Zoltán református püspök hirdetett igét. A szertartáson jelen voltak a város katolikus és protestáns lelkészei.

Vácon az ökumenikus imahét 1993, annak első nemzetközi meghirdetése óta a városban jelen lévő négy keresztény felekezet – baptista, evangélikus, református és római katolikus – összefogásában valósul meg, amit a lelkipásztorok közösen készítenek elő.

Idén Marton Zsolt váci főpásztor meghívására Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke volt az imahét nyitó istentiszteletének szónoka.

Marton Zsolt baráti szavakkal üdvözölte Balog Zoltánt, akihez közel negyvenéves ismeretség és barátság fűzi és többször volt lehetőségük már arra, hogy tanúságot tegyenek közös elkötelezettségükről az ökumené iránt. Balog Zoltán szolgálatát a nyitó istentiszteleten Marton Zsolt január 23-án a ceglédi református nagytemplomban „viszonozta” igehirdetéssel.

Az olvasmányok és elmélkedések anyagát 2024-ben egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette el, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a korábbi gyakorlatnak megfelelően pedig füzetben gyűjtötte össze az ökumenikus imahétre javasolt istentiszteleti rendet. Ezek a hétre kiválasztott központi evangéliumi rész alapján a felebaráti szeretet gondolatát erősítik. „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat.” (Lk 10,27)

Az ökumenikus imahétre ajánlott istentiszteleti rend elején helyet kapott egy Burkina Fasó-i szokás is, amely szerint a vendéget fakorsóból kínálják meg friss vízzel. A váci szertartáson ezért a részt vevő lelkészeket is egy-egy pohár vízzel köszöntötte Vereb Zsolt piarista házfőnök.

A szertartáson az olvasmányokat és könyörgéseket a jelen lévő katolikus papok és protestáns lelkészek olvasták fel, az énekek szövegei és dallamvilága a különböző felekezetek hagyományait követte.

Balog Zoltán igehirdetésében – utalva az imahét központi evangéliumi szakaszára, az irgalmas szamaritánus történetére – maga is feltette az átlaghívő ember kérdését, hogy mit kell tennünk azért, hogy elnyerjük az örök életet. „Ebben a kérdésben egész életünk legfontosabb vágya és célja fogalmazódik meg, amelyre valóban fontos megtalálni a választ. Ugyanakkor érezzük, hogy az evangéliumi részben a törvénytudó provokatív céllal teszi fel a kérdést Jézusnak, aki ennek ellenére nem ijed meg tőle. Válaszával demonstrálja legfontosabb küldetését: az ő célja az, hogy válaszaival megváltoztassa az emberek életét. A hitbeli tanítást így lehetne kiegészíteni: Szeresd Uradat …és felebarátodat – és élni fogsz!” – mondta a református püspök.

De mi is az újdonság ebben az „új életben”? – tette fel a kérdést Balog Zoltán. – Az, hogy Jézus arra hív, hogy a felebarátért kockáztassunk; hagyjuk el megszokott védőburkunkat, és merjünk kapcsolatba lépni a felebaráttal, akit el kell fogadnunk és aktívan segítenünk, azaz szeretnünk. „Hiszen az az én felebarátom, akinek éppen akkor, mellettem, segítségre van szüksége. Krisztus arra bátorít mindannyiunkat, hogy ne akarjunk kimaradni az életből, merjünk lépni, merjünk cselekedni!” – mondta Balog Zoltán.

Igehirdetését személyes tanúságtétellel zárta, amelyben elmesélte, hogy teológiai tanulmányainak idején, majd első lelkészi állomáshelyén hogyan került kapcsolatba két jezsuita, titokban felszentelt katolikus pappal, akik először elzárkóztak a párbeszéd elől, de később egyiküktől kimondottan küldetésként kapta meg a feladatot, hogy a keresztények egységéért imádkozzon és dolgozzon. „Éljük át együtt a kegyelmet, amelyet az egységimahét jelent mindannyiunk számára, és akkor nem csak egy hétig leszünk együtt szeretetben!” – zárta igehirdetését a református püspök.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Todoroff Lázár/Reformátusok Lapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria