A Jézus Szíve Misszionáriusok Chevalier boldoggáavatását várják

Kitekintő – 2012. július 6., péntek | 12:43

Elindult a dokumentumgyűjtés Jules Chevalier, volt issouduni káplán, a Jézus Szent Szívének Issouduni Misszionáriusai megalapítójának boldoggáavatásához. Kápolnáját a mai napig a Jézus Szíve misszionáriusok gondozzák, boldoggáavatásának ügyét pedig az egyházmegye szorgalmazza.

Jules Chevalier 1824-ben született, és 1907-ig élt. A Jézus Szíve misszionáriusok alapítóját halála után 115 évvel a bourges-i egyházmegye felterjesztette boldoggáavatásra, Armand Maillard püspök május végén ünnepelte az issouduni Szent Szív-bazilikában a nihil obstat megszerzését. Ez az a levél, amely által a Szentek Ügyének Kongregációja kijelenti, hogy semmi akadálya nincs a boldoggáavatási eljárás megindításának.

Chevalier atya Issoudun városában alapította meg a Jézus Szíve misszionáriusok rendjét 1855 szeptemberében, és a rend központja azóta is itt található. Daniel Auguié, Jézus Szíve misszionárius is részt vesz annak a dossziénak az előkészítésében, amely Chevalier írásait és a tevékenységéről szóló beszámolókat tartalmazza, és amelyet Rómába küldenek.

Chevalier öröksége hatalmas: a volt châtilloni, aubigny-sur-nère-i és issouduni káplán harminc könyvet és több ezer levelet hagyott hátra. Auguié szerint Jules Chevalier, aki életét a Szűzanya tiszteletének szentelte, megelőzte korát: már jóval a zsinat előtt meglátta Máriában, hogy „ő az, aki által beléphetünk Jézus és az Egyház misztériumába”.

Erősen janzenista korban élt, melyet az Istentől való rettegés uralt, ő mégsem félt hirdetni, hogy „Isten maga a szeretet”. Közösségének első misszionáriusai XIII. Leó pápa kérésére Melanéziába és Mikronéziába utaztak téríteni. A több mint tizenhárom hónapig tartó hajóút több szerzetes számára is tragikusan végződött.

Ugyanebben az időben két olyan új rend is alakult, amely Jules Chevalier-től származtatja magát: a Jézus Szent Szívének Leányai Elzászban és a Jézus Szent Szívének Missziós Nővérei Münsterben, Németországban. E két rend nővérei is hamar eljutottak mind az öt kontinensre. Végül Chevalier a világiak felé fordult, és megalapította a Jézus Szent Szíve Testvéri Társaságot, amely a mai napig 35 000 példányban adja ki tevékenységéről szóló hírlevelét.

La Croix/Magyar Kurír