Jézus tőlünk is kérdezi: Kinek tartotok engem? – Megújult a kárpátaljai Kőrösmező temploma

Külhoni – 2023. július 7., péntek | 14:20

Július 1-jén, szombaton tartották Kőrösmezőn Péter és Pál apostolok ünnepét, amely a liturgikus naptár szerint június 29-re esik. A helyi templom búcsúünnepén Lucsok Miklós OP püspök, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója mutatott be koncelebrált szentmisét és megáldotta a felújított szentélyt.

Az ünnepre helyieken kívül sokan érkeztek más településekről, valamint eljöttek a kőrösmezői görögkatolikus közösség hívei is.

A szentmisén koncelebráltak: Mankovics Sándor és Szulincsák Sándor esperesek; Snep Roman atya; Holotyuk Jurij, kőrösmezei káplán; Gerzanics Szergij irodaigazgató és Kudrics Vitalij, a helyi görögkatolikus közösség plébánosa.

Prédikációjában Lucsok Miklós püspök Jézus evangéliumban hallott kérdéseire irányította a jelenlévők figyelmét: „Kinek tartanak engem az emberek?”, és „Ti kinek tartotok engem?”.

Amikor elmondjuk, hogy ki mit mondott, információt adunk át – mondta a püspök. – Sokat beszélünk másokról, de azt ritkán osztjuk meg, hogyan tapasztaljuk meg Istent az életünkben, hogy mit mondott nekem személyesen Jézus? „Ki vagyok én neked” – kérdezi Jézus tőlünk is. 

Mit hoz Jézus az életedbe? Ki ő számodra?”

– tette fel a kérdéseket a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója, arra bátorítva a híveket, hogy magában mindenki válaszoljon azokra.

Az ünnepi szentmise keretében Lucsok Miklós püspök megáldotta a templom felújított szentélyét.

A templombúcsú ünnepére befejeződtek a felújítási munkálatok, melynek során kívülről megszépült a kőrösmezei templom épülete: a falakat és a tetőt lefestették, kicserélték a vízelvezető csöveket.

A javítási munkálatok tavaly kezdődtek a belső javításokkal és a szobrok helyének megváltoztatásával.

A búcsú alkalmából, a szentmisét követően ünnepi koncertet adott az egyházközségi kórus, Szemak Viktória kántor vezetésével. A zenekedvelő közönség ukrán, magyar és latin nyelvű műveket hallhatott.

Közreműködött Olekszandr Reparuk és Emilia Milcsevics harmonikán, illetve gitáron.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria