Jézusi közelségben – Átadták a Szent Ignác-díjakat a magyar jezsuita provincia ünnepén

Megszentelt élet – 2024. szeptember 10., kedd | 9:02

A magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeire, a kassai vértanúkra emlékezett a provincia szeptember 7-én a budapesti Jézus Szíve-templomban. András Attila SJ tartományfőnök az ünnepi szentmise után adta át az idei Szent Ignác-díjakat azoknak a munkatársaknak, akik kiemelkedő módon szolgálják a jezsuiták küldetését.

„A kassai vértanúk közül egyik sem volt kassai. Kőrösi Márk horvátországi, Grodziecki Menyhért lengyelországi, Pongrácz István pedig erdélyi háttérből érkezett. De összekötötte őket jezsuita neveltetésük, valamint a hit, és hogy hagyták, hogy Jézus személye megérintse a szívüket. Ez sarkallta őket a kitartásra katolikus hitük mellett a szenvedések idején. Ezt a jézusi közelséget kérjük magunk, jezsuiták, munkatársak, önkéntesek, jótevőink számára is, és ebben szolgáljon például a Kassán vértanúhalált halt elődeink kitartása” – mondta a szentmise elején András Attila SJ provinciális.

A mise végeztével pedig – mielőtt a résztvevők a szomszédos templomkertbe vonultak – átadta az idei Szent Ignác-díjakat. Az elismerést minden esztendőben azok kapják, akik az elmúlt időszakban különösen sokat tettek a rendtartományért. Az idei díjazottak nevét és méltatásukat az alábbiakban közöljük.

Bodnár Katalin, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda iskolatitkára

Bodnár Katalin, Kata 1996. március 1-jén csatlakozott a jezsuita rend miskolci missziójához. Közel huszonnyolc évnyi szolgálatát a „magis” szellemisége jellemezte; mindig arra törekedett, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja az iskolai közösséget. Mélyen azonosult a Szent Ignác-i lelkiség és pedagógia elveivel. Feladatait mindig nagy felelősségtudattal és különösen emberközpontú szemlélettel végezte.

A titkárságon valamennyi pedagógust, diákot és szülőt tapintattal és nagy szeretettel fogad. Minden alkalommal azon dolgozik, hogy megértse és megoldja a hozzá fordulók problémáit. Hozzáállásával eléri, hogy mindenki érezze: törődnek vele. Sokszor előfordul, hogy félreteszi saját munkáját, hogy segíthessen, de feladatait mindig pontosan és időben elvégzi. Nagyon nagy felelősséget visel, érzékeny adatokkal dolgozik; munkája több, mint ezer ember mindennapjaira és megélhetésére gyakorol hatást. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy Kata szaktudása mennyire meghatározó számunkra.

Bodnár Kata szívén viseli az iskola, illetve sok pedagógus és diák sorsát. Hálásan köszönöm, hogy társunkká szegődött küldetésünk teljesítésében. Isten áldását kívánom életére és családjára!

Boros Judit közgazdász

Boros Judit több mint egy évtizede a jezsuiták baráti támogatója. Neves közgazdászként jól érti a magyarországi egyházi szervezetek gazdálkodásának nehézségeit. Szakmailag kiválóan felkészült könyvvizsgáló, aki – az egyik legnagyobb magyarországi könyvvizsgáló cégben végzett három évtizedes, kihívásokat bőven tartalmazó szakmai munkája mellett – sok időt szán jócselekedetekre, például tábort szervez, kulturális rendezvényeket támogat. Példamutató emberi és szakmai magatartása munkatársainkra is jó hatást gyakorolt. Többek között neki köszönhettük a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia filmes programjainak kiszámítható anyagi hátterét. Odaadó és hűséges szolgálatával megtestesíti a Szent Ignác-i lelkiség legfőbb motívumát, a nagylelkűséget.

Lázár Kovács Ákos, a jezsuita rendtartomány kulturális, filmművészeti szakértője

Lázár Kovács Ákos rendtartományunk egyik legrégebbi munkatársa, immár harminc éve dolgozik együtt a jezsuitákkal. 1994-ben Forrai Tamással, Nemeshegyi Péterrel, Kiss Ulrichkal és Szigeti Szabolccsal együtt indították el a Faludi Ferenc Akadémiát, melynek munkájában azóta is folyamatosan részt vesz. Hosszú éveken keresztül az akadémia egyik igazgatóhelyetteseként (1999–2009) dolgozott, majd a stratégiai vezető testület tagjaként (2022–2024) szolgált. Sokat tett művünk kommunikációs képzéseiért, s különösen is a Faludi Nemzetközi Filmszemléért és Fotópályázatért, mely 25 éven keresztül nagy külföldi és hazai elismerést szerzett, továbbá a Faludi Filmklubok megszervezéséért, melyek igényes filmjeikkel és közösségteremtő beszélgetéseikkel sok embert szólítottak meg.

A Faludi Ferenc Akadémia Ösztöndíjbizottságának működésében a testület tagjaként több mint egy évtizeden keresztül vett részt, így számtalan diákot segített pályafutása kiteljesítésében. Támogatása nélkülözhetetlen volt sok más, az akadémia, illetve a rendtartomány számára jelentős rendezvényhez is. A nyári kibővített – először juniális – kötetlen munkatársi ünnepi összejöveteleket is ő kezdeményezte, majd szervezésükben is szerepet vállalt.

Ákos hosszú éveken keresztül részt vett a Távlatok jezsuita folyóirat szerkesztőségi munkájában. A Pálos Antalról szóló emlékkötet szerkesztőjeként, valamint az egykori jezsuita tartományfőnök közeli barátjaként is hozzájárult Pálos Antal emlékezetének ápolásához.

Nem kifejezetten a rendtartomány keretei között végzett, mégis jezsuita vonatkozású az a tevékenysége, amellyel Hans Urs von Balthasar svájci teológus műveinek magyar nyelvű kiadásához járult hozzá. Fontos megemlíteni, hogy Ákos sok éve főállásban a PPKE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetője és tanára. A Vigilia szerkesztőbizottságában is részt vesz, és számos teológiai munka kiadását segítette.

Ákos az elmúlt évtizedekben a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémiában végzett munkájával, tanácsaival, kapcsolati hálójával számtalan módon támogatta a rendtartomány intellektuális apostolkodását. A rendtartomány melletti harmincéves hűsége különösen is példaértékű. Napsütésben és esőben egyaránt kitartott a jezsuiták mellett. Köszönjük!

A Manréza munkatársi közössége

A Manrézában megfordulók számára ismerős a szóösszetétel: „A Manréza csapata”. Feltűnik a honlapon, a közösségi médiában és a helyszínen is, ahol a csapat általában rövid, gyakorlatias információkat oszt meg a lelkigyakorlatozókkal.

A Szent Ignác-díj nemcsak munkatársaknak, hanem munkatársi közösségeknek is adható, amelyek „az ignáci lelkiség terjesztésében színvonalas és eredményes munkát” végeztek. Az elismerés az egyéni hűséges, elkötelezett tevékenységen túl elsősorban azt a módot illeti, ahogy a munkatársi közösség tagjai együttműködnek: egymásra figyelve, egymást segítve, szükség esetén helyettesítve, örömüket és gyászukat megosztva. Ilyen a Manréza csapata. Jut figyelem nemcsak a feladatokra, de az együttműködés mikéntjére is. Ha a munka fárasztó is, a munkatársi közösség újra és újra felemel és megtart.

A csapat legrégibb magja a lelkivezetői képzést dolgozta ki és működteti mind a mai napig. A többiek a ház működéséért, a lelkigyakorlatok és szupervíziók szervezéséért és vezetéséért, a lelkigyakorlatozók lelki kíséréséért, a ház műszaki állapotáért, tisztán tartásáért és az étkezésért felelősek. A sorrend itt nem fontos. A lelkigyakorlatozók kivétel nélkül mindegyiküket látták, tapasztalták már úgy, mint Isten gondviselésének jelét vagy eszközét. És tanúi voltak annak is, ahogy a Manréza csapata be tudta fogadni a hosszabb-rövidebb időre érkező önkénteseket, hogy ők is kamatoztathassák talentumaikat a közös szolgálatban.

Nincs szükség itt a nevek említésére. Kivétel talán Vándor Györgyié, aki idén tíz éve a Manréza arca azok számára, akik lelkigyakorlatra jelentkezve információt kérnek, lehetőségeket mérlegelnek. Györgyi érzékenyen, okosan, elkötelezetten vállalt szerepet abban, hogy az elmúlt sok év tapasztalata beépüljön a Manréza jelenlegi szolgálatába.

E bevezető után a laudációt adják Szent Ignác első társainak szavai: „Nekünk nem szabad megtörnünk, hanem napról napra erősítenünk és szilárdítanunk kell ezt az Isten akarta egységet. Legyünk egy testté, viseljük egymás gondját és legyünk egymással szoros kapcsolatban a lelkek nagyobb haszna érdekében. Mert amikor az erők egyesülnek, nagyobb hatással és energiával tudnak nehéz, nagy vállalkozásokat véghezvinni, mint amikor megoszlanak és szerteszét szóródnak.”

Ujfalussy Miklós, a rendtartomány gépjármű-szakértője

Ujfalussy Miklóssal a magyar rendtartomány másfél évtizede áll szoros kapcsolatban. Az egykori autókereskedő-szervizvezető Miklós ekkor kezdett foglalkozni a szerzetesek gépjárműveinek szakszerű szervizelésével, kezelésével. A rendtagok számára ez értékes segítség, a sokat utazó jezsuiták biztonságát szolgálja. Rábízzuk magunkat, amikor a használt gépjárművek állapotának felmérése, a műszaki vizsgák vagy éppen a forgalmi engedélyek megszerzése a feladat. Egyszerű szervizelésnél is ő a segítség. Ha használt vagy új autó beszerzése kerül előtérbe, akkor is az ő tanácsait kérjük. Lelkiismeretes munkáját megismerve bátran támaszkodunk szakértelmére, precizitására.

Miklós elkötelezett katolikus, nagycsaládos ember. Olyan, aki jó hatással tud lenni másokra, a rábízottakra. Bizonyára nem véletlen, hogy önkéntes munkát is szívesen vállal, hivatásos beteglátogatóként, akolitusként pedig még az áldoztatásban is részt vesz.

Igazi jó barát.

Forrás: jezsuita.hu

Fotó: Orbán Gellért

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria