Jézustól eltanulni a szeretetet – Véget ért a romániai Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó

Külhoni – 2024. szeptember 10., kedd | 10:36

Minden romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegye képviseltette magát az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozón (OKIT), amelyet szeptember 4. és 7. között tartottak Cheile Grădişteiben.

A találkozó szeptember 4-én, szerdán a hivatalos megnyitóval vette kezdetét, amelyen jelen voltak a görögkatolikus és római katolikus püspökök, valamint a találkozót megtisztelte jelenlétével Giampiero Gloder, Románia apostoli nunciusa is, aki a Szentatya üzenetét tolmácsolta a fiatalok számára. A hivatalos megnyitó után a nap ünnepélyes szentségimádással zárult, amelyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök vezetett.

Csütörtökön a reggeli után a szentmisét Giampiero Gloder nuncius mutatta be román nyelven, homíliát Aurel Percă bukaresti érsek mondott.

A szentmise után katekézis következett és mindeközben a fiatalok kis csoportokra oszolva megfogalmazták, hogy számukra mit is jelent Isten.

Ezt követően a jelen lévő püspökök (a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyéből Kerekes László segédpüspök) is elmondták azt, „amit könyvekből sohasem olvastak”: mikor és milyen módon találkoztak Istennel, illetve mit jelent számukra az Istennel való kapcsolatuk.

A délután folyamán alternatív programok közül választhattak a fiatalok. Többen a bobpálya felé vették az irányt, másokat az előadások, tanúságtételek ragadtak meg, de voltak, akik az egyházmegyék közötti focibajnokságra mentek, melyre tíz egyházmegye nevezett be.

A nap esti imával zárult, amelyet koncertsorozat követett. A Three O keresztény dicsőitő csapat adott koncertet, amely keretében saját szerzeményeket is előadtak. Ezt követte Padre Guilherme DJ koncertje, aki a 2023-as lisszaboni ifjúsági világtalálkozó zárónapján adott koncertet a fiatalok számára.

Pénteki nap ismételten reggeli imával vette kezdetét, amelyet magyar nyelvű szentmise követett. A szentmise főcelebránsa Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt, szentbeszédet Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mondott.

A nap témája a szolgáló szeretet volt. A szentmisét követő katekézis során az álarc nélküli szeretetről volt szó, hiszen Jézus is így szeretett. A fiatalok ismét kis csoportokra oszolva fejtették ki, hogy mi számukra a szeretet, és hogy miként tudnak szeretettel szolgálni egymásnak.

A püspökök egyöntetűen úgy fogalmazták meg, hogy számukra Jézus szíve a szeretet. Mindezek mellett a résztvevők elmélkedhettek arról is, hogy milyen volt Jézus: levetette felsőruháját és szolgált másoknak. Ezzel azt üzeni nekünk, hogy vegyük le az álarcot, és mutassuk meg igazi énünket. A Szentírás tanúsága szerint a ruha levétele az utolsó vacsorakor történik, amikor Jézus megmossa a tanítványai lábát, vagyis szolgál. A lábmosás intimitást, szerénységet jelképez. Jézus a mi lábunkat is meg akarja mosni, azt szeretné, hogy megtisztítson minket. A lábmosás arra is rávilágít, hogy Isten hogyan szeret minket: „ha én megmostam, te is mosd meg másnak!”

A délután folyamán ismét alternatív programok közül választhattak a résztvevők. Ezt követően két testvér előadása következett, akik arról beszéltek, hogyan kezdték el kialakítani a Via Transilvanicát (az első bejegyzett hosszútávú túristaút Romániában, a nevével ellentétben nem csak erdélyi szakaszai vannak  – a szerk.).

Az esti ima az akathiszt elimádkozásából állt, majd ezt követte a focikupa dobogósainak díjazása. Az este további részében keresztény zenei koncertek következtek, amelynek fellépői az INTC Band, az Anima és a Suflet Tânăr alakulatok voltak.

A találkozó szombati, egyben utolsó napja bizánci rítusban végzett szentmisével kezdődött, amelyet román nyelven mutatott be Cristian Dumitru Crişan fogaras-gyulafehérvári görögkatolikus segédpüspök. A liturgián szentbeszédet mondott Claudiu Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök.

A szentmise után a találkozó hivatalos lezárása során köszönetek hangzottak el és végszóként kihirdették, hogy a romániai katolikus ifjúság négy év múlva hol fog találkozni: a szervezői stafétát a Gyulafehérvár-Fogarasi Görögkatolikus Nagyérsekségtől a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye veszi át.

Szöveg: Bege Lóránd

Fotó: Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT)

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria