Jóváhagyták a Pápa Imavilághálója új statútumát

Ferenc pápa – 2024. július 15., hétfő | 16:57

Ferenc pápa július 1-én hagyta jóvá, és 8-án hozták nyilvánosságra a Jézus Társaságára bízott vatikáni alapítvány, a Pápa Imavilághálója új alapszabályát. Az imavilágháló minden hónapban közzéteszi a pápa videóját a Szentatya imaszándékával.

A vatikáni alapítvány új statútuma megerősíti a jezsuiták által elindított, és kezdettől fogva rájuk bízott kezdeményezés egyetemes dimenzióra való nyitottságát, amely a világ minden részegyházát szolgálja. A 2020-as rendelethez képest azonban a vatikáni Gazdasági Titkárságot jelöli meg az előzetes és a záró költségvetés végleges jóváhagyásával, revizor kinevezésével, mely feladatokat eddig az Államtitkárság látta el.

A Pápa Imavilághálója (korábban Imaapostolkodás) 1884-ben jött létre Franciaországban Jézus Szent Szíve lelkiségéből kiindulva, François-Xavier Gautrelet SJ kezdeményezése alapján. Eredetileg a fiatal jezsuiták képzését szolgálta, de hamar elterjedt az egész világon, mint az Egyház küldetését szolgáló apostolkodás. 13 millióan csatlakoztak hozzá abban az időben. 1915-ben létrejött az ifjúsági tagozata, amely ma Eucharisztikus Ifjúsági Mozgalomként ismert. A szervezet statútumai, melyeket 1866 és 2018 között adtak ki, egyre inkább a Szentszék szolgálatát segítették elő azáltal, hogy követték a pápák imaszándékait (különösen XIII. Leó és XI. Piusz pápák kívánsága szerint).

Ferenc pápa elődei nyomdokain haladva kívánta megerősíteni az alapítvány szentszéki küldetését. Ezért 2020. december 17-i hatállyal saját kezűleg aláírt rendelettel (kirográf), „kánonjogi és vatikáni jogi személyiséggel” ruházta föl. A Pápa Imavilághálója működtetésését továbbra is a jezsuitákra bízta a Világegyház javára. A vatikáni alapítvány koordinálja és motiválja sok országban ezt a lelki mozgalmat, és támogatja a pápa evangelizáló küldetését az imádságon keresztül.

Amint azt az új statútum kiemeli, az alapítvány feladata, hogy összefogja és segítse a világ 89 országában működő kezdeményezést, amelynek hálózata több, mint 22 millió katolikust fog egybe. Az egyes országok és egyházmegyék az imát apostolkodásnak fogják föl, válaszolva a Szentatya intenciójára, amelyet minden hónapban a Világegyházra bíz. Lehet ez egy adott téma vagy személyes, közösségi ima, amelyet az Egyház küldetésére végeznek, hogy így szolgálják az emberiség kihívásait. A Pápa Imavilághálójának új eszközei a „Kattints és imádkozz” (Click to pray) alkalmazás, és a pápa videója, amelyben minden hónapban közzéteszik a Szentatya imaszándékát. A videó magyar nyelven is elérhető, amelynek feliratait a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya készíti el.

Az imavilágháló – amint arra a statútum emlékeztet – nyitva áll minden katolikus előtt, aki szeretné felébreszteni, megújítani és megélni a missziós küldetést, amely keresztségükből fakad. Alapja Jézus Szívének lelkisége, ezért a katolikusoknak felkínálja „a Szív útját”, hogy megtalálják a Jézus Szíve szerinti érzelmeket és cselekedeteket. Ez a folyamat két dimenziót foglal magába: a világért és az emberekért érzett együttérzést, valamint a szeretetközösséget Isten Fia küldetésével.

Az első dimenzióban azok, akik imádkoznak a pápa szándékaira, melyek az emberiség és az Egyház küldetésének kihívásait fogalmazzák meg, ráirányítják figyelmüket a világ szükségleteire és megnyitják szívüket. Magukévá teszik az emberiség és az Egyház örömeit és reményeit, fájdalmait és szenvedését, mely testi és lelki jócselekedetekre sarkallja őket. Ezáltal olyan lelki utat járnak be, amelynek révén ki tudnak lépni a közönyből, és megnyílni a világ iránti együttérzésnek. A második dimenzióban felélesztik a keresztségből fakadó missziós hivatást, amely által mindennapi életükben részt vállalhatnak abból a küldetésből, amelyet az Atya bízott Fiára.

Ami az imavilágháló kormányzó szerveinek működését illeti, a statútum megerősíti, hogy az alapítvány közvetlenül a pápa fennhatósága alá tartozik, aki az Államtitkárságon keresztül kormányozza azt, figyelembe véve, hogy az Imaapostolkodás kezdettől fogva a Jézus Társaságára volt bízva. Igazgatótanácsát egy nemzetközi igazgató vezeti, aki lehetőség szerint a Jézus Társaságához tartozik, és a jezsuita generális javasolja, valamint a pápa nevezi ki öt évre, amely megújítható. A tanácsban helyet kap a vatikáni Államtitkárság egy képviselője, valamint három tag, akiket a jezsuita generális javasol. Valamennyiüket az Államtitkárság nevezi ki öt évre, megbízatásuk megújítható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria