Jövő héten rendezik a romániai katolikus papok országos futballbajnokságát

Külhoni – 2023. augusztus 26., szombat | 13:00

Augusztus 29–31. között Jászvásáron (Iaşi) rendezik meg Calix Sacerdotum elnevezéssel a romániai római katolikus és görögkatolikus papok országos labdarúgó-bajnokságát. A temesvári egyházmegyét kilenc papból álló csapat fogja képviselni ezen a rendezvényen.

Az immár hetedik éve megrendezett Calix Sacerdotum elnevezésű, futsal (fedettpályás) bajnokságon az ország római katolikus és görögkatolikus egyházmegyéiből érkező papok vesznek részt, akik örömmel szentelnek időt a sportnak, de egyben a közösségnek is. A bajnokságot első alkalommal 2016-ban Bukarestben rendezték meg. Az eseményt évente a Román Sportklub szervezi, amelyet a bukaresti érsekség részéről Claudiu Roznovszky koordinál.

Idén a temesvári egyházmegyét kilenc lelkipásztor képviseli: Nikola Lauš (csapatkapitány), Daniel Dumitru, Sergiu Ursache, Novița Drăghia, Tiberiu Szabó, P. Barazsuly István SDS, Piry Radulov, P. Cristian Tiba OFM.Conv. és Milan M. Sima.

Az idei bajnokságon részt vesz a szervező jászvásári római katolikus egyházmegye, a 2022-es kupa győztese; a temesvári római katolikus egyházmegye, a február 13–17. között 16 országból 230 lelkipásztor részvételével megrendezett 15. Papi Fedettpályás Labdarúgó Európa-bajnokság házigazdája; a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye; a gyulafehárvári és fogarasi görögkatolikus főegyházmegye; a kolozsvári görögkatolikus egyházmegye; a máramarosi görögkatolikus egyházmegye és a lugosi görögkatolikus egyházmegye.

A szervezők által összeállított programban a mérkőzések mellett szerepelnek a papi közösséget erősítő mozzanatok, valamint találkozás Iosif Păuleț megyéspüspökkel és Petru Sescu segédpüspökkel. Emellett Jászvásár jelentős lelki és turisztikai nevezetességeinek megtekintésére is sor kerül.

A verseny programja a következő:

Augusztus 29., kedd
18 óra: érkezés (szállás a Szent József Római Katolikus Teológiai Intézetben, Th. Văscăuțeanu 6.)
19 óra: szentmise a szemináriumban (a püspökök celebrálásával)
20 óra: ünnepi vacsora a püspökökkel és papokkal (a szemináriumban)

Augusztus 30., szerda
8 óra: szentmise a szemináriumban (a püspökök celebrálásával)
8.45: reggeli
Közvetlenül a reggeli után a csapatok átvonulnak az Emil Alexandrescu Stadion közelében, Copouban lévő Sportgimnázium csarnokába (Grigore Ghica Voda sugárút 28.), ahol a mérkőzéseket játsszák.
10 óra: nyitórúgás és a csoportmérkőzések kezdete
Az ebédet a résztvevők a csarnokban fogyasztják el. Ebéd után, az esti vacsoráig a városközpont megtekintésére kerül sor.
20 óra: ünnepi vacsora a püspökökkel és papokkal

Augusztus 31., csütörtök
8 óra: szentmise a szemináriumban (a püspökök vezetésével)
8.45: reggeli
Reggeli után a résztvevők átvonulnak a copoui sportgimnázium csarnokába, ahol a mérkőzéseket játsszák.
10 óra: elődöntők, döntők és egyéb mérkőzések
Ebéd a csarnokban.
A mérkőzések befejezése után díjátadás (kb. 15 és 16 óra között) és hazautazás.

(A fotók a Temesváron megrendezett 15. Papi Futsal Európa-bajnokságon készültek.)

Forrás és fotó (archív): Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria