Júliusban ismét megrendezik a Csíkszeredai Régizene Fesztivált és Nyári Egyetemet

Kultúra – 2023. május 15., hétfő | 9:38

Idén július 8. és 16. között rendezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivált, melynek egyik fő helyszíne a Mikó-vár volt az első fesztiválok óta.

Csíkszereda emblematikus várkastélyát 400 évvel ezelőtt, 1623. április 26-án kezdték építeni Hídvégi Mikó Ferenc csík-, gyergyó- és kászonszéki főkapitány kezdeményezésére, így a fesztivál idén ennek a kerek évfordulónak az ünnepe, koncertjein a 16−17. századi zenére fektetve a hangsúlyt. Ennek az időszaknak egyik ikonikus szereplője Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, akinek tevékenysége hatással volt többek között a kor kül-, belpolitikai és művelődési életére is. Erdély aranykorának is nevezik az 1619–1626-ig tartó időszakot.

A fesztivállal párhuzamosan, július 9–14. között tartják a XV. Régizenei Nyári Egyetemet is, amelynek mesterkurzusaira június 5-ig (hétfő éjfélig) fogadják a jelentkezéseket. A fesztivál szervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A XV. Régizenei Nyári Egyetemen az érdeklődők kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt, amelyen neves külföldi és hazai előadóművészek, vezető tanárok irányítása mellett fejleszthetik zenei tudásukat, majd mutathatják azt meg a nagyközönségnek a nyári egyetem zárókoncertjein.

A kurzusok résztvevőinek a szervezők igény szerint tolmácsot biztosítanak. A nyári egyetem kurzusaira bármely, 10. életévét betöltött hallgató jelentkezhet, a kurzusokon való részvételhez előképzettség, illetve (hangszeres) tapasztalat szükséges.

A mesterkurzusok bármelyikére június 5-ig, hétfő éjfélig lehet jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével. A kurzusokról és a részvételidíj-fizetésről bővebben ITT olvashatnak.

A program szervezői: Cultura Nostra Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa. Társszervező: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata. Partnerek: Márton Áron Főgimnázium és a Nagy István Művészeti Középiskola. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál és a Régizenei Nyári Egyetem honlapján bővebb információkat találnak.

Forrás és fotó: Romkat.ro/Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria