Június 16-án jelenik meg Ferenc pápa új enciklikája

Ferenc pápa – 2015. június 1., hétfő | 18:15

Ferenc pápa a teremtett világról és a környezetről szóló enciklikája, amely a „Laudato Sii” (Áldott légy) címet viseli, június 16-án jelenik meg – nyilatkozta a szalézi Giuseppe Costa, a Vatikáni Könyvkiadó igazgatója. A Catholic News Service híradását közöljük.

Az enciklika címe Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának soraira utal: az „Áldott légy” dicsérő formula Assisi Szent Ferenc versének nyolc versszakában fordul elő, kifejezi az Istennek adott köszönetet és hálát a teremtés ajándékaiért.

„Dicsérjen s áldjon, én Uram, / kezednek minden alkotása, / különösen bátyánk-urunk, a Nap, / ki nappalt ád, világít és minket megvidámít. / Fényes ő és ékes ő és sugárzó roppant ragyogása / felséges arcod képemása” – olvashatjuk az 1943-ban Dsida Jenő fordításában megjelent vers első versszakát.

Giotto di Bondone: Szent Ferenc tanítja a madarakat 1297–99. (Assisi, Szent Ferenc-bazilika)

Marcel Sánchez Sorondo prelátus, argentin püspök, a Pápai Tudományos Akadémia rektora az enciklikával kapcsolatban korábban elmondta: „Két szempont van: az egyik, amelyik a Bibliából jön, vagyis, hogy az ember őrzője a természetnek abban az értelemben, hogy a teremtett világot fenntartható módon kell fejlesztenie – mai szóhasználattal élve. Ez társadalmi bevonást jelent, olyan mezőgazdaságot, amelyik az emberek valós táplálkozási igényeire válaszol, és még sok minden mást. Tehát egyrészt ott van az ember, aki fenntartható módon őrzi a teremtett világot. Másfelől pedig a Föld helyzete – nem teremtést mondok, mert abba mi nem avatkozhatunk be –, amelyet alapvetően a természeti és társadalmi törvények szabnak meg. Mi tehát úgy gondoljuk, hogy az enciklika ezt a két témát fogja érinteni.”

Fotó: CNA, WGA.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria