Kalapács alá kerül a kereszténység hajnalán született kopt kódex

Kultúra – 2024. április 4., csütörtök | 21:00

A bibliai szövegeket tartalmazó, kopt nyelven, papiruszra írt Crosby–Schøyen-kódexet bocsátják árverésre júniusban Londonban – számolt be róla április 4-én az Infostart hírportál. A kódex, amely Péter első levelének és Jónás könyvének legkorábbi ismert szövegét is tartalmazza, a kereszténység hajnalán készült egy kolostorban.

Az aukciót szervező Christie’s aukciósház a 250–350 táján született könyv előzetesen becsült eladási értékét 2,6–3,8 millió dollárra (952 millió–1,4 milliárd forint) teszi.

Eugenio Donadoni, a Christie’s középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője elmondta, hogy a könyv abból az időszakból származik, amikor a papirusztekercsek helyét kezdte átvenni a kódex formátum.

A 104 oldalas kódexet negyven év alatt írta egy írnok egy felső-egyiptomi kolostorban. Donadoni szerint Egyiptom száraz éghajlatának köszönhető, hogy fennmaradt, mivel a 3. és 4. századból alig néhány könyvről mondható el ugyanez.

A kódexet az 1950-es években fedezték fel Egyiptomban, és 1981-ig a Mississippi Egyetem tulajdonában volt.

Martin Schøyen norvég kéziratgyűjtő, a világ egyik legnagyobb magán-kéziratgyűjteményének a tulajdonosa 1988-ban szerezte meg a kódexet, amelyet júniusban a Schøyen-gyűjtemény más darabjaival együtt bocsát árverésre.

A kódex, amelynek lapjait egyenként, plexiüveg mögött őrzik, a Christie’s New York-i kiállítótermében április 2. és 9. között tekinthető meg, az árverést pedig június 11-én, Londonban rendezik meg.

Forrás: Infostart/MTI

Fotó: Schøyen-gyűjtemény

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria