Kaposvári egyházmegyés papnövendékek is szolgáltak a pápai szentmisén

Nézőpont – 2023. május 4., csütörtök | 10:30

Pohnert Dávidnak, a Kaposvári Egyházmegye ötödéves papnövendékének a beszámolóját adjuk közre, aki az asszisztencia tagjaként szolgált április 30-án, a Kossuth téri pápai szentmisén.

A Kaposvári Egyházmegyéből – mint ahogyan a többi magyar egyházmegyéből – két kispapot jelöltek ki, hogy a Szentatya vasárnapi szentmiséjén asszisztáljon. Így esett a választás Szantner Tamásra (II. évfolyam) és jómagamra. A kijelölés már húsvét előtt megtörtént. Az első megbeszélésre és a helyszín megtekintésére, valamint a feladatok elosztására a pápalátogatás előtti héten került sor. Ekkor tudtuk meg, hogy Tamás a csengetésben és a kézmosásban fog segédkezni, nekem pedig az adományoknál, valamint a purifikálásnál lesz feladatom.

A szertartás napján már reggel hat órára be kellett jutni az úgynevezett „nullzónába”. A reggel folyamán a pápai szertartásmesterekkel még volt egy utolsó próbánk, majd vártuk a Szentatya érkezését. Amikor Ferenc pápa a Kossuth teret körbejárta, mi már az ő sekrestyéje előtt sorakoztunk fel, majd amikor megérkezett, mindegyikünkkel kezet fogott. Számomra nagyon megtisztelő volt az a momentum, amikor Őszentsége kelyhét purifikálhattam el.

A pápai szentmise nagy ajándéka volt, hogy nyitott szívvel voltunk jelen. Mindannyian biztatást és lelkesedést kaptunk a lelkipásztori munka mély, emberközeli végzéséhez, valamint a liturgia szép és illő ünnepléséhez.

Ez utóbbihoz a szertartók közvetlensége sokat tett hozzá.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye/Pohnert Dávid ötödéves kispap

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria