Kapuk, nyíljatok meg… – Nyílt hétvége a győri szemináriumban

Hazai – 2023. március 7., kedd | 12:02

Február utolsó hétvégéjén a győri papnevelő intézet megnyitotta kapuit az érdeklődő fiatalok előtt, akiknek lehetőségük volt néhány nap erejéig közelebbről is megismerniük a kispapok életét, mindennapjait.

A győri szeminárium tizenegy fiatalt látott vendégül egy hétvégére, akik érdeklődnek a papi hivatás iránt, és kíváncsiak annak miértjeire, titkaira; a szeminárium mindennapjaira.

A fiatalok február 24-én, péntek délután érkeztek, majd a kispapok vezetésével keresztúti áhítaton vettek részt a székesegyházban.

Ezt követően Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatott be szentmisét. Az este vacsorával folytatódott, a nap pedig közös kompletóriummal (befejező imaórával) záródott.

Másnap reggel a kápolnában közös zsolozsmázással kezdődött a nap.

Az érdeklődőknek lehetőségük volt kötetlen beszélgetés keretében megismerkedni a hatodéves diakónusokkal; feltehették a hivatással, a kispapi évekkel és a ház életével kapcsolatos kérdéseiket.

Ezután a kápolnában – a szemináriumi napirendnek megfelelően – napközi imaórára került sor.

Ebéd után megtekinthették a Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítást, a Püspökvár-toronykilátót, valamint a székesegyházat és kincstárát.

Az esti szentmise és a hagyományos Szűzanya-köszöntő után a nap kötetlen beszélgetéssel zárult.

Vasárnap reggel ugyancsak a kápolnában közös ünnepélyes laudesszel (reggeli dicsérettel) indult a nap, amelyet Bognár István spirituális vezetett.

A reggelit követően a szeminárium növendékei és a fiatalok ünnepi szentmisén vettek részt a székesegyházban, amelyet Reisner Ferenc rektor celebrált.

A szentmise után közös napközi imaórára gyűltek össze a kápolnában, melyet a nyitott hétvégét lezáró ebéd követett.

A szervezők bíznak abban, hogy a hétvége folyamán a fiatalok a közös program során közelebb kerültek az Istenhez és az Egyházhoz, valamint remélik, hogy néhányukban megerősödött a papi hivatás érzése.

Imádkozzunk új papi hivatásokért, hiszen „az aratnivaló sok, de a munkás kevés”!

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria