Karbonsemleges templomok – Az angliai és walesi egyház utat mutat a teremtésvédelemben

Kitekintő – 2024. október 6., vasárnap | 19:58

A Salfordi Egyházmegye John Arnold megyéspüspök vezetésével utat mutat az egyházi épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében. A Guardians of Creation (A Teremtés őrei) kezdeményezés az elmúlt években egyre több egyházmegyének segített elindulni a fenntarthatóság felé.

A Guardians of Creation projekt 2020-ban indult az Egyesült Királyságban: keretet kínál az egyház fenntarthatósági átmenetére, amelyet az angliai és walesi helyi egyházban és azon kívül is alkalmazni lehet. A John Arnold püspök irányításával működő projektet az Egyesült Királyságban a püspöki konferencia támogatja. Interdiszciplináris kezdeményezés; több intézmény működik együtt az elméleti háttér és a gyakorlati megvalósítás módjának kidolgozásában, hogy a fenntarthatóság útjára léphessen a helyi katolikus egyház.

Hogyan lehet templomokat és más egyházi épületeket karbonsemlegessé tenni? John Arnold püspök vezetésével az angliai és walesi katolikus egyházmegyék mintegy fele már ebbe az irányba halad.

A főpásztor az angol nyelvű Vatican News rádióadásában beszélt a kezdeményezésről, amelyet több vatikáni intézménynek is bemutattak munkatársaival az elmúlt napokban, Ferenc pápának pedig már 2023-ban személyesen beszámoltak róla.

Kifejtette, az Egyháznak jelentős szerepe van a teremtés őrzőjeként, és az angliai kezdeményezés, melynek célja az egyházi épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, teljes összhangban van Ferenc pápa sürgető felhívásával, amelyet a Laudato si’ enciklikában fogalmazott meg. „Ferenc pápa ráébresztette a világot a klímaváltozás problémájára és a közös otthonunkról való gondoskodás jelentőségére. Hitünk alapvető része, hogy a teremtés őreivé váljunk.”

A rádióbeszélgetésen részt vett Christopher Trott, az Egyesült Királyság szentszéki nagykövete is, aki rámutatott, noha rengeteg elméleti vita folyik a klímaváltozásról és az arra adható válaszokról, John Arnold püspök és munkatársai az elméletet gyakorlatba ültették, azzal a módszerrel, amelyet elsőként a Salfordi Egyházmegyében alkalmaztak.

John Arnold programja mára jóval túlnyúlik Salford határain: mint a Vatican News adásában is megosztotta, több angliai és walesi egyházmegye magáévá tette a módszert webináriumok révén, és komoly érdeklődést tapasztaltak Nagy-Britannián túlról is. Elsősorban az iparosodott globális északon hasznosítható a programjuk, ahol a hatalmas ingatlanok jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz.

A klímaváltozás globális probléma, azonban míg a legtöbb kárt az iparosodott észak okozza, gyakran a globális dél szenvedi azt meg.

John Arnold érintette a beszélgetés során azt is, hogy a klímaváltozás aránytalan mértékben sújtja a sebezhető közösségeket, különösen az őslakos népességet, a kis szigeteken élő népeket. Rámutatott, az Egyház karbonlábnyoma is jelentős mértékű: nemrég derült ki, hogy az angliai egyház emissziója nagyobb, mint egyes kis szigetállamoké, például mint Antiguáé. „Ezzel az óriási [ökológiai] lábnyommal kezdenünk kell valamit, felelősek vagyunk a károkért.”

A klímaváltozás elhanyagolásának azonban még súlyosabb társadalmi vonzatai is vannak: „Nem tudjuk érdemben kezelni a migráció, az emberkereskedelem és az élelmiszer-bizonytalanság problémáját, ha először nem foglalkozunk az éghajlati válsággal.” Egy környezeti krízis mindig humanitárius krízis is.

Christopher Trott nagykövet megemlítette, Ferenc pápa számtalanszor emlékeztetett rá, a teremtett világról és közös otthonunkról való gondoskodás mindig együtt jár a testvéreinkről való gondoskodással, a világ minden táján. Kiemelte, az angliai és walesi kezdeményezés tükrözi a Vatikánban folyó munkát, Ferenc pápa tevékenységét, aki a vallási és egyházi vezetőket a klímaváltozás hatásainak szószólóivá tette.

Jóllehet a politikai vezetők és az ipar képviselői lassan reagálnak, John Arnold püspök nem veszíti el a reményt, és a beszélgetés során is hangsúlyozta, hogy a vallási, egyházi vezetők utat tudnak mutatni a változás terén.

1,3 milliárd katolikus él a világon; a bolygó népességének 85 százaléka valamelyik valláshoz tartozik. Valamennyi vallással közös prioritás a teremtett világról való gondoskodás”

– szögezte le a főpásztor.

Három évvel ezelőtt, 2021. október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén negyven különböző felekezet vezetői találkoztak a Vatikánban, ahol – a COP26 klímacsúcstalálkozó előtt – közös nyilatkozatot írtak alá, melyben azonnali, radikális és felelősségteljes lépésekre szólítottak fel annak érdekében, hogy drasztikus mértékben csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve arra, hogy a világ leggazdagabb országai álljanak a bolygó gyógyításának élére.

John Arnold az interjúban megemlítette, reményt ad számára, hogy azt látja: a vallási vezetők mellett a fiatalok a leginkább elkötelezettek a bolygó megmentése mellett. Mint mondta, mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük számukra a jövőjüket, „hiszen ők lesznek a teremtés igazi őrei”.

Miközben a világ az éghajlatváltozás egyre növekvő és egyre súlyosabb kihívásaival küzd, a Salfordi Egyházmegye kezdeményezése megmutatja, hogy a vallási közösségek hogyan járhatnak élen a fenntartható cselekvésben. Mi az üzenetük? A cselekvés ideje elérkezett, és minden egyénnek, vallási vezetőnek és intézménynek szerepe van közös otthonunk védelmében. „Mindannyian a teremtés őrzői vagyunk.”

Forrás: Vatican News

Fotó: Vatican Media; Diocese of Salford

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria