Kárfelmérést is kellett végezniük Szíriában a Pázmány régészeinek

Kultúra – 2023. szeptember 9., szombat | 14:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Régészettudományi Intézete 2023 nyarán is folytatta a szíriai Margatban és Crac de Chavaliers-ben a régészeti feltárásokat. Minderről Facebook-oldalukon tettek közzé fényképes beszámolót szeptember 3-án, ezt közöljük.

Intézetünk oktatói és hallgatói másfél hónapot töltöttek az idei nyári szíriai régészeti missziónkon. Az egyik legfontosabb feladat a februári földrengésben nagyon komolyan megsérült Margat várának kárfelmérése volt és megkezdődött a helyreállítás tervezése is.

Mind Margatban, mind pedig a másik „várunkban”, a Crac des Chevaliers-ben tovább folytak a periodizációs munkák és a korábbi feltárási anyagok feldolgozása. Missziónk „freskós” csapata befejezte a Crac templomában található középkori falképek stabilizálását és elsődleges tisztítását, de felméréseket folytatott más helyszíneken is.

Rövid terepbejárások keretében végiglátogattuk a környező vidék keresztes-kori lakótornyainak egy részét is, földrengéskárokat keresve és dokumentálva.

Missziónk beszámolt eddigi eredményeiről a Damaszkuszi Nemzeti Múzeumban tartott több napos nemzetközi régészeti konferencián és előadásokat tartottunk partneregyetemeinken, a bejrúti Libanoni Egyetemen és a Damaszkuszi Egyetemen.

A misszió végén a Crac des Chevaliers-ben fogadtuk a Damaszkuszi Egyetem régészhallgatóit, akik a helyszínen kaptak részletes bepillantást a helyszín építéstörténetébe és az ott folyó magyar–szír munkákba.

Forrás és fotó: a PPKE BTK Régészettudományi Intézet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria