Kárpátaljai gyermekotthonuk és helyi nagycsaládosok javára gyűjt adományt a jezsuita rend

Megszentelt élet – 2023. július 3., hétfő | 12:04

Az ukrajnai háború kitörésekor, tavaly a jezsuiták azonnal reagáltak a menekültválságra. Barátaik adományainak hála, hozzá tudtak járulni a hozzájuk érkezők és az otthon maradottak segélyezéséhez. András Attila SJ új provinciális első határon túli útja is Kárpátaljára vezetett, s a rend most egy általa meglátogatott gyermekotthon és a nagycsaládosok helyi egyesülete támogatására kéri barátait.

A magyar jezsuiták a korábbi évtizedekben több rendtag révén is jelen voltak Kárpátalján. Az idén május végén elhunyt Bohán Béla SJ 1989-ben érkezett Rahóra; először ott, majd Ungváron, végül Beregszászon volt plébános. A ’90-es évek közepén Puss Sándor SJ került ide, később Molnár Miklós SJ több mint húsz év kanadai tartózkodás után Ráton, illetve környékén teljesített szolgálatot és szervezte a közösségi életet. Ebben az időszakban kezdődött el Majnek Antal munkácsi római katolikus püspök kezdeményezésére Rát községben a Szent Mihály Gyermekotthon kialakítása.

A ma már rehabilitációs központként is működő intézménybe egész Kárpátaljáról érkeznek segítségre és kezelésre szoruló gyerekek, részben állami árvaházakból, részben a nevelésükre képtelenné vagy alkalmatlanná vált családokból. A nevelőszülők keresztény házaspárok, akik saját otthonukat állították a családtalanná vált gyermekek szolgálatába. Jelenleg négy pár összesen huszonöt gyermeket nevel.

A hadihelyzetben az otthon vezetése a központi ellátóházat és a rehabilitációs központot is átalakította, hogy alkalmas legyen menekültek befogadására. A háború kitörését követő első napokban negyven menekült érkezett hozzájuk. Voltak, akik a háború kezdete óta több hónapon át laktak az otthonban. Mindez megnehezítette az életet: az intézménybe befogadottakkal egyidejűleg megnőttek a fenntartási és rezsiköltségek is. Nem lehet tudni, meddig tart ez a kritikus helyzet, és meddig fokozódik, de köszönettel fogadnak minden anyagi támogatást.

András Attila SJ a gyermekotthon megismerése után a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnökével, Tarpai Józseffel találkozott. A szervezet 2012-ben 34 tagcsaláddal kezdte meg működését, ma már közel ezer család tartozik hozzájuk, akik Kárpátalja 87 településéről látogatják programjaikat hétről hétre.

A háború kitörése komoly kihívások elé állítja őket is. Van, ahol a szétszakítottság okozta távolsággal, van, ahol anyagi nehézségekkel kell megküzdeni, s a hétköznapi teendők elvégzését még inkább megnehezítik a napi rendszerességű légiriadók és áramkimaradások. Ezért minden alkalmat megragadnak, hogy a családoknak minél több minőségi élményben legyen részük.

Idén kiemelten figyelnek azokra a családokra, akik a háború miatt szétszakadni kényszerültek. Meggyőződésük, hogy a közösségi élmények megtartó erővel bírnak, ami a bizonytalansággal és szétszakítottsággal teli mindennapokban fontosabb, mint bármikor. Idén nyárra többnapos programot szerveznek Nyíregyházára múzeumi és állatkert-látogatással.

Bohán Béla SJ gyászoló családjával egyeztetve a jezsuita rend arra hívja barátait, hogy Béla atya emlékét őrizve támogassák adományaikkal a kárpátaljai missziót.

Kérik, aki teheti, segítsen, hogy a Szent Mihály Gyermekotthon lakóinak élete nyugodt körülmények között folyhasson, illetve adjon lehetőséget a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete nehézségekkel küzdő családjainak, hogy élményekben gazdag és pihentető nyaruk lehessen.

Az adományozás IDE kattintva lehetséges.

Szerző: Jacsó Annamária

Forrás: M.I.N.D., a jezsuiták negyedéves folyóiratának 2023. nyári száma/jezsuita.hu

Fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria