Katolikus neveléssel foglalkozó szervezet tagjaival találkozott a pápa

Ferenc pápa – 2022. április 22., péntek | 15:13

Április 20-án, a szerdai audiencia előtt találkozott a pápa a Global Researchers Advancing Catholic Education Project (GRACE) nevű önkéntes szervezet tagjaival. A nemzetközi társulat célja, hogy – az identitás és a párbeszéd tiszteletben tartásával – a katolikus értékekre neveljen.

A szervezet tagjaihoz intézett beszédében a Szentatya a dinamikus nevelés fontosságát hangsúlyozta, mely képes továbbadni a kulturális örökséget, de előretekint, hogy a gyökerekből táplálkozva segítse a személyiség fejlődését.

A nevelés nem merül ki abban, hogy eszmékkel tömjük tele az emberek fejét, hogy majd gépek módjára működjenek – emelte ki a pápa. – A jó nevelő együtt halad a tanítványával, megfelelően egyensúlyozva a biztonság és a kockáztatás között. Fej, szív és kéz összhangjára van szükség, melyben a nevelőnek mindig a gyerekek mellett kell állnia. Ne maradjon az elméletek szintjén, hanem engedje, hogy találkozzanak a valósággal. A gyerekeknek joguk van tévedni. A nevelő feladata, hogy figyelmeztessen ezekre a hibákra, hogy ne váljanak veszélyessé – szögezte le Ferenc pápa. – Nem szabad megijedni a tévedésektől, hanem türelmesen ki kell várni, amíg fejlődnek a gyerekek. Ebben kell segíteni őket.

A katolikus neveléssel foglalkozó nemzetközi társulat tagjaival beszélgetve a Szentatya a spirituális és lelkipásztori szempontokat hangsúlyozta a tudás átadása mellett. Felhívta a figyelmet az idősek és a fiatalok közötti párbeszéd fontosságára is, hiszen – miként fogalmazott – a fa akkor fejlődik, ha szoros kapcsolatban áll a gyökerekkel. Csak általuk válunk emberré. A hideg és merev tradicionalizmus helyett a múltból kiindulva előre kell haladni. A hagyomány ugyanis nem statikus: dinamikusan előremutat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria