Kelj útra a békédért! – Zarándoklatok Ciprustól Mexikóig a Via Sacrával

Hazai – 2024. március 4., hétfő | 11:23

Az idei kínálatból: kilenc nap a világ legnagyobb Mária-kegyhelyén, Guadalupéban, hét nap Írországban, a szentek szigetén, Cipruson Szent Pál és Barnabás apostolok, illetve Olaszországban Pio atya nyomában.

Zarándokkörút a Baltikumban, motoros túra Međugorjétól Mariazellig, nem utolsósorban pedig csatlakozás a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemzeti zarándoklatához Rómában – csak néhány különlegesség, melyet idén kínál a Via Sacra zarándok utazási iroda azok számára, akik útra kelnének békéjükért. Negyvenöt meghirdetett programja mellett az iroda plébániák és zárt csoportok zarándoklatainak megszervezését is vállalja, biztos hátteret adva a zavartalan lelki feltöltődéshez.

A Via Sacra 2024-ben is azzal a céllal szervezi zarándoklatait, hogy minél több ember elindulhasson a szent úton, akár a nagy európai kegyhelyekre vágyik, mint amilyen Lourdes, Fatima, Mariazell, Częstochowa vagy Međugorje, akár különleges zarándokhelyeket keresne fel: Guadalupét, Ciprust, Szicíliát, a Baltikumot vagy Írországot.

„Kelj útra a békédért!” – szól jelmondatuk, és az irodát alapító Budai András szerint most különösen aktuális ez a felhívás. „Rengeteg békétlenség van a világban, és sajnos a lelkekben is.

Zarándoklatainkkal az emberek belső békéjéhez szeretnénk hozzájárulni, amire mindenki vágyik.

Hisszük, hogy ezek a lelki utak alkalmat adnak arra, hogy a zarándokok testvérként imádkozzanak együtt és lelkileg megújulva térjenek haza.”

Idén negyvenöt többnapos zarándoklatot szerveznek Csíksomlyótól Mexikóig – busszal, repülővel, motorral. Lelkivezetők és zarándoklatokra szakosodott idegenvezetők kísérik a csoportokat, így a lelki feltöltődést az imádság és a kulturális élmények – történelmi, művészeti és gasztronómiai tapasztalok – együtt adják meg. „Fontos számunkra, hogy a zarándokok ne csak fizikailag legyenek biztonságban, amit mi, az iroda garantálunk nekik, hanem lelkileg is a legjobb kezekben legyenek. Ezt a lelkivezetők és zarándok-idegenvezetőink tudják hozzátenni az utakhoz” – hangsúlyozza Budai András.

Az izraeli háború miatt a Jézus lába nyomán szervezett szentföldi zarándoklatok 2024-ben várhatóan elmaradnak, ám – ezeket nem pótolva, de a Szentföld békéjéért felajánlva – idén a szokásosnál is több különleges helyszínre indít zarándoklatot a Via Sacra. Ciprus, Szicília és Montenegró mellett tartalmas lelki élményeket kínál áprilisban az egyhetes olaszországi zarándoklat Pio atya nyomában, illetve szeptemberben az Európa öt nagy zarándokhelyét végigjáró, tíznapos Nagy Zarándoklat.

Hálából Ferenc pápa 2023-as budapesti látogatásáért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába, idén áprilisra. Az eseményhez a Via Sacra több csoporttal csatlakozik, busszal és repülővel egyaránt részt vehetünk rajta.

Májustól a motoroszarandoklat.hu oldallal együttműködve motorkerékpáros zarándoklatokat is indít a Via Sacra. Az úti célok között szerepel Ausztria, Montenegró, Međugorje és Częstochowa.

A meghirdetett negyvenöt zarándoklat mellett plébániai közösségeknek, zárt csoportoknak külön időpontban, egyéni igények és elképzelések szerint is szerveznek zarándokutakat, biztos hátteret adva a zavartalan lelki feltöltődésnek. „Sokat jelent számunkra a közösségek bizalma, örömmel segítünk tapasztalatunkkal és helyismeretünkkel, széles kapcsolatrendszerünkkel, nem utolsósorban biztosítási hátterünkkel, hogy a plébániai közösségek, baráti társaságok zarándoklatai sikeresek és tartalmasak legyenek” – mondja az iroda vezetője, aki kiemeli, hogy tavaly ezeknek az utaknak a száma meghaladta a harmincat.

A Via Sacra, amely kifejezetten katolikus zarándoklatok szervezésére szakosodott utazási iroda, 2023-ban összesen hetvennél is több utazást szervezett, melyeken 2500 zarándok vett részt. A közöttük végzett felmérés eredményei alapján kilencven százalékuk tervezi, hogy újra a Via Sacra szervezésében keljen útra.

Ez az iroda az egyetlen hazánkban, amely kizárólag katolikus zarándoklatokat szervez, mindezt a legnagyobb és legszínesebb választékban.

Biztos hátterének köszönhetően hazánk ötven legnagyobb utazási irodája között tartják számon,

vezetőjét, Budai Andrást pedig 2023-ban beválasztották a tíz legígéretesebb fiatal turisztikai szakember közé a turizmus.com internetes oldal szavazásán.

Az iroda valamennyi zarándoklata – a részletes programleírással együtt – megtalálható a viasacra.hu oldalon.

Zarándokok visszajelzéseiből

„Még soha nem voltam zarándokúton, de minden elvárásomat fölülmúlta. A csodálatos helyek, az idegenvezető odaadó szeretete és tudása még teljesebbé tette az utat. Az atya a lelki dolgokban nagyon sokat adott. Az utazási irodának további sok sikert kívánunk!” (Fatima, 2023 augusztusa)

„Hatalmas lelki feltöltődésben volt részem, és szakrális élményként éltem meg az utazást. A kegyhely nagyon szép volt, az idegenvezetés profi. A munkatársak emberi hozzáállása maximálisan kielégítő volt. Köszönjük szépen a szervezést!” (Međugorje, 2023 júliusa)

„Az egész út élmények tárháza volt. Csodálatos templomok, jól összeállított és megtervezett programok. Nagy köszönet a szervezésért! Az atya prédikációi felejthetetlenek. Örömmel vettem, hogy a kegyhelyen volt szabadidő az elcsendesedésre. Nagy vágyam teljesült ezzel az úttal. Hála és köszönet mindenért.” (Mexikó, 2023 novembere)

„Az évben háromszor utaztam a Via Sacrával. Minden út csodálatos volt, választani sem tudok, mindegyiknek megvolt a maga szépsége. Teljes lelki feltöltődés, fáradtságot sem éreztem. Szuper volt.” (Olaszország, 2023 októbere)

Fotó: Via Sacra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria