A jezsuiták és munkatársaik is Bódi Mária Magdolna sírjához zarándokoltak

Megszentelt élet – 2024. augusztus 12., hétfő | 9:53

A közelmúltban a budapesti jezsuita központ munkatársai több jezsuita szerzetes társaságában csapatépítő kiránduláson vettek részt. Részleteket közlünk Tornya Erika RSCJ a Jezsuita.hu portálon megjelent beszámolójából.

Voltak, akik biciklivel, a többiek kisbusszal keltek útra. A délelőtt programja ennek megfelelően eltérő volt: a kerékpárosok Balatonfüredig vonatoztak, s ott pattantak nyeregbe.

A lángosozós-fürdőzős délelőtt után Litér felé vették az irányt, ahol kora délután találkoztak a kisbusszal érkező kollégákkal, akik a délelőttöt Veszprémben töltötték az érsekség vendégeiként.

Litéren közös megemlékezést tartottunk a fiatalon vértanúvá lett, hamarosan boldoggá avatandó munkáslányról, Bódi Magdiról.

Magdi kedves „barátja” a jezsuitáknak is, mivel hitét erősen formálták a Szent Ignác-i lelkigyakorlatok, és A Szív újság lelkes és sikeres terjesztője volt.

A litéri megemlékezést szentmise követte Balatonalmádi-Vörösberényben a Szent Ignác-templom csodaszép liturgikus terében.

A nap – a Karikahegy Pincészet jóvoltából – közös vacsorával és vidám borkóstolóval zárult.

A délelőtti gazdag veszprémi kulturális program során Udvardy György érsek munkatársai a Biró–Giczey-házban frissítővel és pogácsával várták a jezsuita munkatársakat, majd vezetett séta következett. A találkozó bepillantást nyújtott a veszprémi várnegyed történelmi léptékű fejlesztésébe, amely 2020-ban kezdődött.

A legutóbbi teljes körű rekonstrukcióra 250 évvel ezelőtt, még a barokk korban került sor. A történelmi léptékű megújítás első üteme 2023 tavaszán zárult, elkészült valamennyi épület homlokzata és tetőszerkezete; a Veszprémi Érsekség 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program rendezvényeihez kapcsolódva több épületet megnyitott a látogatók előtt. Főként restaurálási (fa, fém, kő, festő), belső bontási, szerkezetépítési és a falak utólagos vízszigetelési munkái zajlottak. (...)

Az érseki palota padlásterében él egy kolónia „érsekségi denevér”, ők visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben. Környezettudatos, teremtésvédelmi szempontként a főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt a palota díszkivilágítását is módosították.

A már elkészült tereket, épületeket vezetett sétákon lehet látogatni. Kreatív a Biró–Giczey-házban a „Nem káptalan a fejem” kiállítás, de regisztrációt követően bepillantást lehet nyerni a jelenleg is folyó belső rekonstrukciós munkákba, s érdekes kulisszatitkokat lehet megtudni.

Bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria