Szentmisét tartottak Dejtáron Esterházy János boldoggá avatásáért

Hazai – 2024. augusztus 25., vasárnap | 17:31

A Nógrád megyei Dejtáron augusztus 7-én sokan vettek részt a falu temetőjében tartott keresztmegáldáson, majd a katolikus templomban celebrált szentmisén – bekapcsolódva abba az imazarándoklatba, melynek célja, hogy Esterházy János életét, lelki örökségét minél többen megismerjék, és Isten szolgája mielőbb a boldogok körébe kerüljön. Az eseményről Sipos Kata beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa”
(Mt 5,10–12)

Gréczi László, a falu szülötte, a Magyar Kultúra Lovagja mint a rendezvény főszervezője köszöntötte a megjelenteket a temetőben, ahol megáldották a Lencsés Zsolt freskófestő (akinek nevéhez fűződik az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont belső terének kialakítása is) kezdeményezésére – összefogással – felújított világháborús hősök keresztjét.

A keresztet a dejtári özvegy Bacsa Sándorné állíttatta férje és a dejtári I. világháborús áldozatok emlékére 1920-ban. A keresztfelújításhoz a legfőbb adakozó a Közjóért Alapítvány volt.

Az eseményen Molnár Imre történész a palócok hősies küzdelmét méltatta a nagy háború időszakában. A szentelésen jelen volt Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész is, aki a keresztre az INRI feliratot pótolta.

A felújított keresztet Máthé György esperes szentelte meg.

Elhangzott az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka előadásában a Fogolydal, valamint Híves István, az Ipolybalogi Művészeti Általános Iskola igazgatójának klarinétjátéka.

A keresztszentelés után a helyi katolikus templomban folytatódott az esemény, ahol szentmisét mutattak be Esterházy János boldoggá avatásáért.

A szentbeszédet Vagyóczky József nyugalmazott esperes mondta, aki már évek óta nyomon követi és támogatja az imazarándoklat célját.

Prédikációjában Eszterházy János felvidéki politikus, a szeretetet, igazságot és igazságosságot hirdető mártír életéről beszélt, mely örökség erőt adhat a ma élőknek is.

A szentmise után Gréczi László elmondta, hogy az oltárképet, Márton Lajos Szűz Mária születése című alkotását és a márványoltár két fő szobrát ugyancsak özv. Bacsa Sándorné adományozta a templomnak: Szent Sándor püspök szobrát a férje, Szent Rozália szobrát pedig korán elhunyt leánya emlékére állíttatta.

Megemlékeztek Luspay Kálmánról is, aki harminc évig volt a falu kántora és iskolaigazgatója. Tiszteletére Lőrincz Sarolta Aranka elénekelte a hajdani kántor Imádkozzunk a hazáért című szerzeményét, majd egy Mária-ének hangzott el a dejtári Kisboldogasszony-templomban.

A napot szeretetvendégség zárta, amelyen a dejtári asszonyok finom házi süteményekkel kedveskedtek a résztvevőknek.

*

Folytatódik a négy éve tartó zarándokmise- és kulturális programsorozat – minden hónap első szerdáján más és más település templomában. Mindaddig, amíg Isten szolgája Esterházy Jánost boldoggá nem avatják.

Szöveg: Sipos Kata

Fotó: Lukács Zsófia és Tóth Tímea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria