Keresztény-muszlim zenei párbeszédnek adott otthont a győri székesegyház

Kultúra – 2015. április 22., szerda | 11:05

Az Örök-Egy vonzásában – Angyalok találkozása címmel adott közös hangversenyt a Szent Efrém Férfikar és Nishat Khan szitárművész április 19-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

A Filharmónia Magyarország szervezésében létrejött keresztény-muszlim zenei párbeszédre megtelt a székesegyház érdeklődőkkel.

A szúfi zenész ősökkel rendelkező, többek között John McLaughinnal, Philip Glasszal, Arvo Pärttel és Django Batesszel is együtt zenélő muzsikus és a Bubnó Tamás vezette, a bizánci keresztény világ vokális örökségét ápoló és továbbgondoló Szent Efrém Férfikar párhuzamos egymás mellett zenélés helyett a nehezebb utat, a valódi együttműködés kockázatát vállalta.

Az informatív kivetítéssel is kísért koncerten Nishat Khan indiai zenére épülő improvizatív játéka eleven nyíltsággal felelt a férfikar által előadott, alapvetően kötött komponálású művek dallamaira, s több esetben valódi együtt muzsikálásnak lehettek fültanúi a hallgatók.

A két, első hallásra radikálisan különbözőnek tűnő zenei világ így biztosan forrt össze az előadók által, mely egyben csendes, ám határozott művészi állásfoglalásnak is beillett a napjainkban egyre fokozódó keresztény-muszlim konfliktus kölcsönös megértéssel és párbeszéddel való rendezése érdekében.

Fotó: Paksa Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria