Keresztények és muszlimok együtt keresik a médiában elharapózó gyűlölet ellenszerét

Kitekintő – 2021. szeptember 27., hétfő | 20:09

Szeptember 27-én kezdődött Ammánban, Jordánia fővárosában a Média a gyűlölet ellen című kétnapos konferencia, amelyet a Muslim Council of Elders (Vének Muszlim Tanácsa) és a katolikus tanulmányi és médiaközpont szervezett.

A rendezvényt, amelyet Rifat Bader jordániai katolikus pap, a Vatican News munkatársa vezet, Ghazi bin Mohammad herceg, II. Abdulláh király vallásügyi és kulturális főtanácsadója szponzorálta, és számos országból érkeztek rá médiaszakemberek.

Az Ammáni Nemzetközi Könyvvásárhoz kapcsolódó rendezvény tájékoztatást kíván nyújtani és ellenszereket javasolni az online világban elharapózó gyűlölet és gyűlöletbeszédek ellen.

A média és különösen a közösségi oldalak súlyos átalakuláson mennek keresztül, és egyre inkább eszközzé válnak azok kezében, akik gyűlöletbeszéddel, megvető és bántó nyelvezettel táplálják az erőszakot és a fanatizmust, és felhasználók sokasága esik bele az álhírek csapdájába, illetve válik az ideológiai manipuláció áldozatává.

A konferencián érintik a törvényi szabályozás kérdéseit is, illetve az intézmények – kormányok, szakszervezetek, a média önszabályozó szervezetei – felelősségét is a gyűlöletbeszéd elleni harcban.

Az arab országokban a médiában és a közösségi oldalakon egyébként globálisan terjedő gyűlölködés riasztóan összefonódik azokkal a politikai, katonai és felekezeti természetű konfliktusokkal, amelyek nyugtalanságot szítanak a Közel-Keleten, tüzelik a vallási és identitásalapú ellentéteket, amelyek pedig veszélyeztetik a különböző népek együttélését egy-egy állam határain belül.

A Muslim Council of Elders már korábban is kifejezte elkötelezettségét a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben, többek között rendszeresen támogatta az Emirátusokban rendezett arab médiatalálkozót, amelynek köszönhetően kiadtak egy cselekvési kódot az emberi testvériség jegyében működő média érdekében.

*

A Muslim Council of Elders (Vének Muszlim Tanácsa) egy független nemzetközi szervezet, amelyet 2014. június 18-án alapítottak azzal a céllal, hogy előmozdítsa a békét az iszlám közösségeiben. Különböző szakterületek tudósai, szakértői vesznek részt a testület tevékenységében, mely a béke elősegítése mellett az iszlámon belüli konfliktusokat, megosztottságot és széttöredezést kívánja meggátolni.

2019. február 4-én a Vének Muszlim Tanácsa védnöksége alatt rendezték meg azt a vallásközi konferenciát, amelyre Ferenc pápa is Abu-Dzabiba érkezett, ahol Ahmad et-Tajjeb főimámmal együtt aláírta az emberi testvériségről szóló dokumentumot, hitet téve a béke és együttélés mellett.

Forrás: Fides.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria