Keresztmegáldás Szombathelyen Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén

Hazai – 2022. szeptember 20., kedd | 16:03

Keresztmegáldásra gyűltek össze a hívek Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepnapján, szeptember 17-én a szombathelyi ferences plébánián. Az eredetileg 1892-ben állított keresztet – melyet Márfi Gyula érsek áldott meg – a Szent Erzsébet-plébánia a helyi horvát nemzetiségi önkormányzattal együtt újíttatta fel.

Részt vett az ünnepen Krizmanich István, Horvátzsidány polgármestere, a horvát nemzetiségi önkormányzat Vas megyei elnöke és László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere is.

A szombati ünnepségre külön műsorral készült a horvátzsidányi Zvjezdice gyermekcsoport Curi tiha godinica (Esik a csendes eső) címmel, valamint a szintén horvátzsidányi Čakavci felnőtt-tánccsoport, akik gradistyei horvát táncokat mutattak be. A koreográfiát Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész és koreográfus állította össze. Mindkét tánccsoportot a Zsidányi tamburások zenekar kísérte.

A műsor után Krizmanich István köszöntötte a megjelent híveket. Elmondta, azért is támogatták a kereszt felújítását, mert amikor ötszáz évvel ezelőtt a horvát őseik erre a vidékre érkeztek, az Egyház volt az, amely támogatta őket a megmaradásban. Az elnök hangsúlyozta, hogy mai, válsággal küzdő világunkban a közösség az, amely megoldást jelenthet.

A megújult keresztet Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg, majd ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Erzsébet-templomban. Szentbeszédében Szent Ferenc életét idézte fel, aki a szelíd, alázatos és szenvedő Krisztus követője volt.

A nyugalmazott főpásztor a keresztény értékrendre hívta fel a hívek figyelmét, amelynek csúcsán az Isten van, míg a pénz mint eszköz az alján helyezkedik el. Ezzel szemben az ateista értékrend eltörölte a csúcsról Istent, és a pénz került a helyére, vagyis megfordította az értékrendet. Ennek következménye az is, hogy az anyagi javak, de akár a növények és az állatok is értékesebbé váltak, mint az ember.

Szent Ferenc nemcsak a szegénységben követte Jézust, hanem az alázatosságban és engedelmességben is. Aki Krisztusban hisz, aki Krisztusban rátalál a Szentháromságra, az soha nem lehet magányos – mutatott rá Márfi Gyula.

A szentbeszéd ITT visszahallgatható.

A szentmise után agapéval zárult az ünnepség.

*

A kereszt eredetileg a templom északnyugati sarkán, a Kereszt-kápolnában állt, a Golgotát imitáló sziklás talapzaton. A kápolnafülkét 1959-ben elbontották, a keresztet a jelenlegi helyére tették át. 1989-ben a korpusz rézbevonatot kapott.

Most az Egyház és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság pályázatának köszönhetően a helyi horvát nemzetiségi önkormányzattal együtt újíttatta fel a Szent Erzsébet-plébánia. A felújításban közreműködött Franta Dezső fa- és fémművész-restaurátor és Sebestyén László vállalkozó.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria