Két budapesti plébániaközösség zarándoklata Boldog Brenner János emlékére

Hazai – 2023. május 10., szerda | 15:10

A budapest-belvárosi főplébánia és a Szent Rókus-plébániaközösség szervezésében május 1-jén, Brenner János boldoggá avatásának ötödik évfordulóján Szombathelyre és Rábakethelyre zarándokolt egy százfős budapesti csoport.

Az idén 975 éves Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia közössége és a budapesti Szent Rókus-plébánia közössége – Osztie Zoltán és Breznay István plébánosok vezetésével – már tavaly októberben elhatározták, hogy méltó módon emlékeznek meg a vértanúhalált halt Brenner János áldozópap boldoggá avatásának ötödik évfordulójáról.

2018 májusában autóbusszal utaztak Szombathelyre a boldoggavatási ünnepségre, majd Rábakethelyre és Zsidára. Idén május 1-én már két autóbusszal 98-an utaztak Szombathelyre, hogy a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban ünnepi szentmise keretében emlékezzenek Brenner Jánosra.

A szentmisét Boldog Brenner János síremléke előtt mutatta be a vértanú pap fivére, Brenner József atya. A szertartáson Osztie Zoltán és Breznay István mellett Császár István szombathelyi plébános is koncelebrált.

A szentmise, majd Brenner József atya tanúságtétele után Osztie Zoltán és Breznay István atya a síremléknél elhelyezte a két közösség közös koszorúját.

Ezt követően Brenner János rövid életének és papi szolgálatának fontos színhelyére, Rábakethelyre utazott a zarándokcsoport. Az őket fogadó Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános Brenner János életének utolsó óráiról, vértanúságáról beszélt.

A templomtól gyalog mentek el a Jó Pásztor-kápolnához, amely a gyilkosság feltételezett helyszínéhez közel épült. Itt imaóra keretében emlékeztek Brenner Jánosra.

Ezt követően a csepeli Sekrestye Színpad amatőr társulat – rövid meglepetésprogram keretében – jeleneteket és dalokat adott elő az Át tudnám ölelni az egész világot című, a mártír pap életéről szóló színdarabból.

Forrás és fotó: Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria