Két diakónust szenteltek pappá a szegedi dómban

Hazai – 2023. július 1., szombat | 21:40

Szegeden, a Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök július 1-jén, szombaton délelőtt áldozópappá szentelte Tapodi Krisztián és Aleksza János diakónusokat.

Megtelt a szegedi dóm az ünnepi szentmisére, melynek keretében a Szeged-Csanádi Egyházmegye főpásztora áldozópappá szentelte Tapodi Krisztián és Aleksza János diakónusokat.

Kiss-Rigó László püspök prédikációjában többek között arról beszélt, hogy az Egyház folyamatosan változik. Arra hívta fel a diakónusok figyelmét, hogy ez az ő papságuk idején is így lesz, és arra kérte őket, hogy bátorsággal, kitartással és szerénységgel végezzék a szolgálatukat.

Az áldozópap a Katolikus Egyházban az egyházi rend második fokozata, a püspök és a diakónus között. Az áldozópap a katolikus papoknak a szentmiseáldozat bemutatására utaló neve.

A diakónus a kereszténységben olyan ember, aki egyházi szolgálatokat teljesít. A fogalom felekezetenként eltérő tartalmú. A nagyobb keresztény egyházak, mint például a katolikusok, az ortodoxok, a skandináv evangélikusok, a metodisták és az anglikán közösségek, a diakonátust szolgálati rendnek tekintik.

Aleksza János 25 éves fiatalember, Telekgerendásról származik. A papi pálya iránti elhivatottsága már gyermekkorában megfogalmazódott. Hatodik osztályban a történelemtanára megismertette vele II. János Pál pápa élettörténetét; nagyon megragadta a lengyel pápa személyisége, ahogy az emberekhez fordult. 2011-ben részt vett azon az eseményen, amikor XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét Rómában.

Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban tanult tovább. A gimnáziumi évek alatt egyre személyesebbé vált erősödő hite. A papság gondolata végig ott volt benne; végül 2017 húsvétján igent mondott a papi szolgálatra.

Tapodi Krisztián bordányi származású, szülei mezőgazdasággal foglalkoznak. Hárman vannak testvérek. Gyermekként keresztény neveltetésben részesült, járt hittanórákra, és a családdal a szentmisékre. Jelenleg a békéscsabai közösségben dolgozik.

Forrás: delmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria