Két évtizeden át a cigányságért – Dúl Géza atya vall pasztorációs munkájáról

Nézőpont – 2024. augusztus 25., vasárnap | 15:13

Dúl Géza több mint két évtizeden át foglalkozott elkötelezetten a romák pasztorációjával. Az idén aranymisés lelkipásztor a Váci Egyházmegye YouTube-csatornáján közzétett videóban vall szolgálatáról.

Dúl Géza atyát 1974-ben, éppen 50 éve szentelték pappá. 1987-től Cegléden és Valkón volt plébános; ez utóbbi helyén 1999-ben a cigányság körében létrehozott egy felnőtt katekézis csoportot. A kezdeményezés egészen odáig vezetett, hogy 2004-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), 2007-től pedig a Váci Egyházmegye cigánypasztorációs referense lett, egészen idei nyugdíjba vonulásáig töltötte be e tisztséget. Beer Miklós püspök ugyancsak 2007-ben alapította az első oltárra emelt cigány emberről, Boldog Ceferino Gimenez Malláról elnevezett cigánypasztorációs irodát Vácon, a Ceferino Házat. Ezt követően jött létre a Váci Egyházmegyében a cigánypasztorációs hálózat, amely kötelékében a munkatársak jelenleg is hét településen, az iskolaidő után foglalkoznak a gyerekekkel, illetve segítik a cigányok és nem cigányok kapcsolatának fejlődését a falvakban, többek között lelkinapok és egyéb közösségépítő programok szervezésével.

A Váci Egyházmegye YouTube-csatornáján közzétett videóban a magyarországi cigánymisszió „atyja”, Dúl Géza atya visszatekint az elmúlt több mint két évtizedre; megosztja személyes tapasztalatait és élményeit, beszél a cigánypasztoráció mibenlétéről és különböző szintjeiről, a cigányok és nem cigányok között lévő kulturális és hitbeli különbségekről, valamint az Egyház szerepéről a peremre szorultak megsegítésében.

„Ha Krisztusa rátalál a cigányság, akkor automatikusan helyre fog állni a társadalomban betöltött helye és kiegyensúlyozott társadalmi kapcsolatokra lesz képest” – hangsúlyozza többek között Géza atya.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria