Kettős magyar évforduló és templombúcsú Detroitban

Külhoni – 2015. szeptember 15., kedd | 15:23

A detroiti magyar közösség Szent Kereszt-plébániája alapításának 110. és Szent Kereszt-temploma felszentelésének 90. évfordulójáról emlékeztek meg szeptember 13-án a Michigan állambeli nagyvárosban – tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss G. Barnabás OFM detroiti plébános.

A hálaadó szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatta be, akivel együtt koncelebrált két helyi ferences, Kiss G. Barnabás detroiti plébános, a Külföldi Katolikus Magyar Lelkipásztori Szolgálat észak-amerikai delegátusa és Ligeti Angelus, valamint két kapucinus szerzetes, Albert Sándor és Philip Naessens.

A detroiti Szent Kereszt Egyházközséget 1905 májusában alapították, miután hosszas kérelmezésre John Foley, a nagyváros akkori püspöke hozzájárult ehhez. Az egyházközség első plébánosa Klenner Hubert lett, aki Kolozsvárott született, és 1903-ban szentelték pappá. Ő legfőbb feladatának tartotta, hogy az új egyházközség részére templomot, iskolát és plébániaépületet építtessen.

Detroit és környéke magyar közössége ma is büszke második templomára, amelynek építése Kovács Lajos plébános nevéhez fűződik. A közösség e templomát Kohner Henrik temesvári születésű építész tervezte, s 1925. szeptember 20-án Michael Gallagher detroiti püspök szentelte fel.

A templombúcsú alkalmával Kiss-Rigó László püspök homíliájában a kereszt tiszteletének kialakulásáról, a kereszt teológiájáról és az isteni szeretet győzelméről beszélt. Az énekek magyar, angol és latin nyelven hangzottak fel.


A baptista és református közösségek lelkipásztorai és hívei is gratuláltak a Szent Kereszt-plébánia híveinek e kerek évfordulók kapcsán, valamint állami vezetők üdvözletét olvasták fel a közel négyszáz résztvevőnek, akik testvéri és baráti légkörben ünnepeltek, tekintettek vissza a múltra, és bizakodva tervezték a jövőt.


A távolabbi Clevelandból (Ohio) és Flintből (Michigan) is érkeztek hívek a kettős évfordulóra, illetve a szomszédos kanadai városból, Windsorból, a Páduai Szent Antal magyar plébániáról is. A detroiti búcsú előestéjén, szeptember 12-én Kiss-Rigó László püspök Windsorban is együtt ünnepelt szentmise keretében az ottani közösséggel.

Fotó: Fazekas Ottó és Horváth Paula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria