Kézműves sör készül júliustól a zirci apátságban

Megszentelt élet – 2015. május 30., szombat | 20:20

Nyár közepétől kézműves sört készítenek a zirci apátságban, felelevenítve ezzel a ciszterci rend régi hagyományát – közölte május 27-én a Zirci Ciszterci Apátság főapátja.

Dékány Á. Sixtus OCist elmondta, hogy a zirci apátság pincéjében kialakított sörfőző júliustól kínál majd házi készítésű sört, melynek receptjét hazai szakemberek állították össze. A főapát megjegyezte, a zirci arborétumban található tavat Seres-tó néven szokták emlegetni, a mellette álló házat pedig sörháznak nevezik a helyiek, ami a sörfőzés hagyományaira utal.

Háromféle sört állítanak majd elő Zircen. Kóstolásra, vásárlásra helyben is lesz lehetőség, de Budapesten, Pest és Veszprém megyében, a Balaton-régióban és több hazai nagyvárosban is megtalálható lesz a kézműves termék.

A Zirci apátsági sör nevet viselő első palackozott italokat július első napjaiban vehetik kézbe és ízlelhetik meg az érdeklődők – mondta a főapát, hozzáfűzve, hogy a főzde a nagyközönség számára is látogatható lesz.

Dékány Á. Sixtus felidézte, hogy a ciszterciek rendjéből kiváló trappisták eredetileg a böjt idejére kezdtek el sört főzni maguknak, a folyadékbevitel ugyanis még ebben az időszakban is megengedett volt, és az energiában gazdag ital elviselhetővé tette számukra a húsvétot megelőző hetek koplalását. Bár a francia forradalom idején lerombolták kolostoraikat, az ősi receptek megmenekültek és ezek alapján újraindulhatott a sörfőzés.

Fotó:OmegaHírek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria