Ki az én felebarátom? – Ökumenikus ima és vecsernye a miskolci görögkatolikus székesegyházban

Hazai – 2024. január 25., csütörtök | 10:58

Az ökumenikus imahét során a miskolc–belvárosi templomokban mindennap más helyszínen szervezik meg a közös imaalkalmakat. Január 23-án a Búza téri görögkatolikus székesegyházat töltötték meg az imádkozók, ahol Szemerszki Mihály parókus köszöntötte a megjelenteket és vezette az alkonyati istentisztelet szertartását, amelyet erre az eseményre ökumenikus elemekkel bővítettek ki.

A vecsernye dallamait a székesegyház kórusa szólaltatta meg. Az erre a napra előírt szentírási szakaszokat Hangó István református tiszteletes olvasta föl. Igét hirdetett Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi evangélikus lelkész.

Az ökumenikus imahét idei anyagát és istentiszteleti rendjét az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport állította össze, akik ebben az évben a „Szeresd az Urat, a te Istenedet […] és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) igét választották mottóul.

Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi evangélikus lelkész arra kereste a választ, hogy kit is tekintsünk felebarátunknak.

„Nem az elméletekben találjuk meg erre a választ, hanem mindennapjainkban, az élet adta helyzetekben, amikor valaki olyannal találkozunk, akinek szüksége van ránk, a támogatásunkra, odafigyelésünkre, azaz szeretettel való odafordulásra van szüksége. A legegyszerűbb válasz a kérdésre tehát az, hogy

felebarátunk az, aki közel van hozzánk.

Szeretetünket nem korlátozhatjuk le csak egy-egy ember vagy embercsoport felé. Isten azt akarja, hogy embertársainkra úgy tekintsünk minden helyzetben, mint önmagunkra.

A szeretetet tanulnunk, gyakorolnunk kell, Krisztus példáját követve”

– fogalmazott.

A szertartás a szokásoknak megfelelően áldással ért véget.

Görögkatolikus „házigazdaként” elsőként Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök adott áldást, őt Juhász Ferenc római katolikus plébános követte, majd Sándor Frigyes evangélikus és végül Hangó István református szertartás szerint részesítette áldásban a résztvevőket.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria