Kigyulladt a roueni székesegyház huszártornya

Kitekintő – 2024. július 11., csütörtök | 16:33

Július 11-én lángra kapott a roueni katedrális teteje. A Normandiai régió Szajna-parti székhelyén a gótikus templom huszártornyában ütött ki tűz.

Az AFP hírügynökség úgy értesült Seine-Maritime megye prefektúrájától, hogy „a tűz az épület tetején tört ki, a huszártoronyban, amely nem fából, hanem fémből készült, és amely jelenleg helyreállítás alatt áll” – adta hírül az Infostart. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a fából készült vázszerkezetet is érintett-e a tűz.

A France Info rádióban elhangzott tudósítás szerint feltételezhetően a felújítás során használt eszközök gyulladtak ki a toronyban.

A székesegyházat kiürítették, a környéket lezárták, a hatóságok pedig mindenkit arra kérnek, ne közelítsék meg a helyszínt, hogy ne akadályozzák a katasztrófavédelmi szolgálatok munkáját. Az épületet biztonsági kordonnal is elkerítették.

Az eseményről a város polgármestere, Nicolas Mayer-Rossignol is beszámolt Twitter-oldalán, ahol megerősítette: a tűz oka egyelőre ismeretlen, az oltáshoz pedig minden segítséget megad a város.

A roueni Notre Dame-székesegyház több száz szoborral és rengeteg kőcsipkével ékes főhomlokzatát két hatalmas torony szegélyezi. A bal oldali a régebbi, a Tour St-Romain; alsó része a 12. században épült. A jobb oldali, a Tour de Beurre a fiatalabb, de magasabb, 75 méteres; építését a 15. században kezdte el Guillaume Pontifs mester, s a 16. században fejezték be. Egyiken sincs sisak, utóbbi tetejét nyolcszögletű terasz ékesíti. 56 harang kapott benne helyet.

A két torony között három kapu van, a középső a legkésőbbi, ez a 16. században készült, míg a bal oldali St-Étienne- és a jobb oldali St-Jean-kapu a 12. században. Mindhárom kaput hatalmas, csúcsos keret szegélyezi, a kapuk melletti fülkében apostolok, szentek, hitvallók, mártírok rendkívüli emberismerettel ábrázolt szobrai láthatóak.

Ez a homlokzat ihlette meg az impresszionizmus egyik legnagyobb mesterét, Claude Monet-t is, aki 1892 és 1994 között több mint harminc képet festett a templomról; egyszerre több vásznon is dolgozott: a napszakok előrehaladásával mozgott az állványai között, hogy minél jobban érzékeltetni tudja a levegő és a fény változását.

Az épület harmadik tornya, a közép- vagy huszártorony alsó része a 13. században épült. Három évszázaddal később magasították meg, csipkés toronysisak azonban csak a 19. században került rá, ezzel magassága 151 méter, és így lett Franciaország legmagasabb ilyen jellegű épülete.

Forrás: Wikipedia

Forrás: Infostart.hu

Fotó: BFM Normandie Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria