Ficzek László általános helynök bevezetőül elmondta, a Katolikus Egyházhoz a liturgián keresztül szorosan kapcsolódik a bor.
A 11. éve meghirdetett pályázatra a hegyközségek előzetes bírálata alapján küldik el a Bükki, Mátrai, Tokaji és Egri borvidék legkiválóbb borait, melyeket kilenc kategóriában nevezhetnek. A borok az Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban megvásárolhatók és meg is kóstolhatók a Palota pincerendszerének vezetett túrái alkalmával.
Gál Lajos, az Egri Érsek Bora választás szervezője rámutatott, a versenykiírás során az volt a céljuk, hogy az adott borvidék tipikus borai közül válasszák ki a legjobbakat. Így például a Mátra területén a száraz fehérborok mellett a rosé a tipikus borfajta.
A fogyasztók az igazi élményt, a komoly élvezetet adó borokat preferálják – mondta. A tömegborok és a vörösborok kereslete is csökkent, a bikavér azonban nemcsak itthon, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvend. A Felső-Magyarország borrégió jól tükrözi az egész magyar borászat borstílusait, a könnyű fehérbortól a legtestesebb vörösborokig minden megtalálható itt, emellett Tokaj a maga borkülönlegességeivel kiemelkedik a piacon.
Lamport József, a Thummerer Pince főborásza elmondta, a kezdetektől neveznek borokat erre a versenyre. A pince hangsúlyosabban vörösborokat készít, ezért rendszeresen a bikavér és a vörösbor kategóriában neveznek.
Az idén az Egri Érsek Bora címet elnyert 2021-es évjáratú Egri Tekenőháti Merlot Grand Superior és Egri Bikavér Superior boraik számos nemzetközi borversenyen is rangos elismerést kaptak, ezzel is öregbítik hazánk és a borvidék hírnevét.
Az Egri Érsek Misebora címet a Dereszla Kft. 2019-es 5 puttonyos Chateau Dereszla Tokaji Aszú bora nyerte el.
Az elismerések átadása kóstolóval zárult. Az „Egri Érsek Bora 2025” címet hét borász és bortermelő nyolc bora viselheti, melyekről ITT olvashatnak bővebben.
Forrás: Egri Főegyházmegye/Pap Ildikó
Fotó, videó: Vanyó Boglárka/Szent István TV
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria