Kilencven éve először épülhet keresztény templom Törökországban

Kitekintő – 2015. január 5., hétfő | 14:52

A szír keresztények templomot építhetnek Isztambulban, a Yeşilköy-negyedben, az Atatürk repülőtér közelében – tájékoztat a Zenit hírügynökség.


Ahmet Davutoğlu miniszterelnök jelentette be a hírt, amikor a nem muzulmán vallási kisebbségek képviselőivel találkozott. Elmondta, hogy az állam bocsátja rendelkezésre a templom építéséhez szükséges területet, majd hozzátette: a különféle vallások képviselői mindannyian a Török Köztársaság egyenrangú állampolgárai.

A találkozón részt vett I. Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka, Aram Ateşyan, az örmény patriarchátus vikáriusa, İsak Haleva főrabbi, Juszuf Çetin metropolita, a szír ortodox egyház képviselője, Mehmet Paçaci Szentszékhez akkreditált török nagykövet, Juszuf Sağ, a szír katolikusok törökországi vikáriusa és Levon Zekiyan, az isztambuli örmény főeparchia apostoli adminisztrátora. A vallási képviselők a vallásszabadságról tárgyaltak a miniszterelnökkel, aki hangsúlyozta, hogy a tanácskozás résztvevői egységben vannak szándékaikat tekintve, és jó kapcsolatban állnak egymással. 

Alig több mint egy hónap telt el azóta, hogy Ferenc pápa Törökországba látogatott. A török és olasz hírforrások szerint is érezhető a döntésben a pápa látogatásának hatása.

A Török Köztársaság 1923-as alapítása óta ez az első alkalom, hogy engedélyt adnak keresztény templom építésére. Eddig csak már létező templomok felújítására adtak ki engedélyt. Törökországban körülbelül 100 ezer keresztény él, rajtuk kívül a 80 milliós lakosság szinte teljes egészében muzulmán.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria