Kínában felszentelték a csengcsoui egyházmegye új püspökét

Kitekintő – 2024. január 26., péntek | 15:09

Január 25-én szentelték püspökké Thaddeus Wang Yueshenget a kínai Henan tartománybeli csengcsoui egyházmegye élére. Ferenc pápa december 16-án nevezte ki, de a döntést csak az új főpásztor felszentelésével egy időben hozták nyilvánosságra. A kinevezés a Szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti ideiglenes megállapodás keretében történt.

Az újonnan felszentelt püspök 1966. február 27-én született Csumatienben (Zhumadian), Henan tartományban – olvasható a Szentszéki Sajtóközpont közleményében. – A Középdéli Szeminárium filozófia és teológia szakán tanult (1987–1993). 1993. október 17-én szentelték pappá Hankouban, majd plébánosként szolgált Csengcsouban.

A Fides hírügynökség felidézi, hogy az egyházi élet 1970-es évek végén kezdődött újbóli fellendülése óta „a csengcsoui egyházmegyének nem voltak püspökei, csak egyházmegyei adminisztrátorai. Az 1980-as évek óta több templomot restauráltak, és újakat is építettek. Az egyházi élet virágzik, de nem olyan intenzitással, mint az 1950-es években. Akkoriban a négymilliós lakosságból több mint húszezer megkeresztelt katolikus volt. Ma a több mint kétszeresére nőtt népességből különböző forrásokból származó becslések szerint a megkeresztelt katolikusok száma tízezer és húszezer között mozog”.

A Kínai Népköztársaság és a Szentszék közötti ideiglenes megállapodás aláírása (2018. szeptember 22.) óta – emlékeztet a Fides, az Evangelizációs Dikasztérium hírügynöksége – Kínában „megszűntek az illegális, pápai jóváhagyás nélkül celebrált püspökszentelések, amelyek az 1950-es évek vége óta fájdalmas sebeket okoztak a kínai katolikusok körében.

Az említett aláírás óta hat új püspökszentelésre került sor Kínában. Ugyanebben az időszakban hat úgynevezett földalatti püspök – akiket a múltban az állami jóváhagyás figyelmen kívül hagyásával neveztek ki – kérte és nyerte el tisztségének elismerését a polgári hatóságoktól. Köztük van Peter Jin Lugang, a szintén Henan tartománybeli nanjangi egyházmegye püspöke, akit a kormány 2019. január 30-án hivatalosan is elismert”.

A csengcsoui egyházmegyét 1906-ban hozták létre apostoli prefektúraként, és olasz xaveriánus misszionáriusokra bízták. A mostani püspökszenteléssel az új főpásztor Faustino Tissot olasz püspök utódja lesz, akit 1946-ban XII. Piusz pápa nevezett ki. 1953-ban a kommunista rezsim elűzte őt és társait. Visszatérve Olaszországba, Tissot hosszú és gyümölcsöző szolgálatot végzett a Propaganda Fide és missziós intézete szolgálatában, egészen 1991-ben, 90 éves korában bekövetkezett haláláig.

Ez idő alatt volt kínai egyházmegyében nem neveztek ki püspököt, azt az általa kinevezett apostoli adminisztrátor utódai vezették, egészen az utolsó 2012-es nyugdíjba vonulásáig. Az 57 éves Wang Yuesheng püspök, a tartományban működő Hazafias Szövetség elnöke ezt követően hosszú ideig a párt által kijelölt adminisztrátor volt a püspök nélküli egyházmegyében.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége; Asia News

Fordította: Hollósi Judit

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria