Kincset kereshettek az érdeklődők a váci Piarista Kilátó Központban a Kutatók Éjszakáján

Megszentelt élet – 2022. október 14., péntek | 9:00

A gardneri tehetségterületekre hangolt kolostori kincskereső programmal jelentkezett idén a váci Piarista Kilátó Központ szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján.

A Piarista Kilátó Központ munkatársai az idei Kutatók Éjszakája keretében olyan kalandra invitálták a jelentkezőket, amelynek során nemcsak az intézetnek helyet adó kolostor titkait deríthették fel, de a nyolc állomás kihívásaival szembenézve, a feladványok megoldásával a résztvevők saját egyéni erősségeiket is feltérképezhették.

(A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tulajdonában lévő egykori váci rendház sokféle funkciót betöltött már, mire végre a két rend közötti együttműködés eredményeként – az épület teljes körű felújítását követően – megkezdhette benne működését a Piarista Kilátó Központ.)

A kincskereső játék egyes állomásainak feladatait a Kilátó csapata úgy állította össze, hogy azok megoldása révén mindenki hasznos és izgalmas információkhoz jusson a kolostor története, illetve az épület különböző funkciói kapcsán is. A megoldandó feladványok közül némely például a váci kolostorban korábban működött nyomdához és levéltárhoz kötődött, a herbárium állomáson pedig a néhai Szabados Anzelm atya gyógyfüvekkel kapcsolatos tevékenységét idézhették fel a résztvevők.

Ugyanakkor mind a nyolc állomáson egy-egy gardneri tehetségterülethez illeszkedtek a próbatételek, azaz a kincskeresők bizonyíthattak a zenei vagy nyelvi területtől kezdve a matematika-logikai, inter- és intraperszonáis készségeken át egészen a mozgásos, képi-térbeli vagy természeti tehetségterületeken.

A program teltházzal zajlott, szeptember utolsó napján és éjszakáján több mint hetvenen kutathatták fel a Kilátó épületének és saját képességeiknek titkait.

A Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ nemrégiben egy összefoglaló kisfilmet is közzétett Youtube-csatornáján az izgalmas kolostori kincskereső kalandról; a videó révén ízelítőt kaphatunk a nap eseményeiről.

Forrás és fotó: Piarista Kilátó Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Danyi Balázs/Építészfórum