Kis Szent Terézről készült falfestményt áldott meg Nagybárkányban Beer Miklós püspök

Hazai – 2015. június 1., hétfő | 15:41

Május 30-án Beer Miklós váci megyéspüspök bérmált Nagybárkányban, és megáldotta a Kis Szent Teréz életét bemutató falfestményt. Lisieux-ből a szent ereklyéjét kapta ajándékba a falu közössége – tájékoztatta szerkesztőségünket a nagybárkányi Szent II. János Pál ifjúsági közösség.



KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A május 30-án, szombaton fél tizenegykor kezdődő szentmisén a nagybárkányi Szent Márton-templom zsúfolásig megtelt hívekkel. Több évig tartó felkészítés után 22 fiatal és felnőtt – Nagybárkányból, Kisbárkányból, Márkházáról, Szurdokpüspökiből, Tarról, Mátraverebélyről, Kisterenyéről – részesült a bérmálás szentségében.


A szentmise elején Beer Miklós váci megyéspüspök megáldotta a Kis Szent Teréz-kompozíciót. A főpásztor szentbeszédében biztatta a fiatalokat a keresztény erényekre, bátor tanúságtételre világunkban. Kérte, hogy merjenek dönteni Krisztus szeretete mellett. A megbérmált fiatalok közül többen aktív tagjai a helyi Szent II. János Pál ifjúsági közösségnek. Az eseményen jelen volt többek között a magyarországi Teréz-misszió vezetője, Holló Mihályné is.

2013. május 26-án Beer Miklós püspök Nagybárkány társvédőszentjének nyilvánította Kis Szent Teréz kármelita nővért. Ennek emlékére két évvel ezelőtt a faluban szobrot állítottak a szentnek, most pedig a Lisieux-i kármelita nővérek közbenjárásával megkapták Rómából Szent Teréz ereklyéjét. A szent testének kis darabkáját – amelynek hitelességét az Ildefonsus Mariones OCD általános posztulátor által írt levél bizonyítja – a Szűzanya-oltárnál helyezték el.


Idén májusban volt a kilencvenedik évfordulója annak, hogy Teréz nővért szentté avatták. Erre a jubileumra készült az életét bemutató kompozíció, amelyet Sáros Miklós készített a nagybárkányi Szent Márton-plébániatemplom szentélyének diadalívére. A műalkotás a Gyermek Jézusról és a Szent Arcról nevezett Szent Teréz nővér közbenjáró segítségét mutatja be. Az új kompozíción azok a kanonizált szentek is láthatóak, akik Terézt mélyen tisztelték és szerették.


A szekkó a mennyek országát mutatja be, középpontjában a Szentháromság látszik, mintegy hívogatva a templomba érkezőket a mennyek országába. A mennyei Atya irgalmas arca alatt látható Jézus megváltói arca a torinói lepel alapján készült. A Szentlélek galamb képében, széttárt szárnyaival áldását adja a miséző oltárra, ahol a legszentebb áldozatot bemutatják. Teréz így írja „Ó, én Istenem! Boldog Szentháromság, vágyom arra, hogy téged szeresselek és szerettesselek, hogy az anyaszentegyház megdicsőítésén dolgozzam azzal, hogy megmentem azokat a lelkeket, akik a tisztítótűzben szenvednek. Vágyom arra, hogy tökéletesen teljesítsem akaratodat, s hogy elérkezzem a dicsőségnek arra a fokára, melyet országodban készítettél nekem, egyszóval, vágyom arra, hogy szent legyek, de érzem tehetetlenségemet, és azt kérem tőled, ó, én Istenem! hogy te magad légy az én életszentségem.”


A két legnagyobb alak bal oldalon a Boldogságos Szűzanya, jobb oldalon Kis Szent Teréz. A kompozíció jobb oldalán Kis Szent Teréz mennyei pártfogását láthatjuk, a szent tekintete bájos, mosolygós, szeretettel teli, bal kezével áldását adja Nagybárkány minden lakójára. A három kegyelmi rózsa szimbóluma – „rózsaesőt hullatok a földre” – a Szentháromságtól Teréz mennyei közbenjárásán keresztül érkezik.

Teréz mögött láthatóak szülei, Zélie Martin és Louis Martin, akikről Teréz azt írta naplójában: „A jó Isten inkább a mennyhez, mint a földhöz méltó édesapát és édesanyát adott nekem.” Egész életüket a hit átadásában gyakorolták, mind az öt leányuk apáca lett, idén októberben Rómában fogja szentté avatni őket Ferenc pápa. Teréz fölött látható Szent II. János Pál pápa alakja, kezével közbenjáró áldását osztja. Ő volt az, aki 1997. október 19-én egyházdoktorrá avatta Kis Szent Terézt.


A bal féltekén a mosolygós Szűzanya van megfestve a Martin család házában található szobor alapján, amely most a Lisieux-i kármelben található. Ez a szobor volt az, amely a kilencéves beteg Terézre rámosolygott. Így írt róla: „A Szent Szüzet hirtelen szépnek láttam, olyan szépnek, amilyen szépet életemben nem láttam még; arcáról jóság és kimondhatatlan gyöngédség sugárzott, de az, ami a lelkem mélyére hatolt, a Szent Szűz elragadó mosolya volt. S ekkor minden fájdalmam elcsitult.” A Szűzanya fölött látható Pio atya, akinek kedvenc szentje volt Teréz. A Szent Szűz mellett két szerzetesnővér áll: az egyik Boldog Kalkuttai Teréz anya, a szeretet misszionáriusa, aki Kis Szent Teréz iránti tiszteletéből választotta a Teréz nevet, és az ő egyszerű „kis útján” járta a nyomornegyedeket; a másik Szent Faustyna Kowalska, aki naplójában leírta, hogy Teréz megjelent neki álmában és megjövendölte, hogy ő is nagy szent lesz.

Fotó: Bozó Rebeka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria