Kisebb egyházi rendekben részesült két görögkatolikus papnövendék Nyíregyházán

Hazai – 2024. április 7., vasárnap | 12:55

Április 6-án a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban kisebb rendekben részesített Szocska A. Ábel megyéspüspök két nyíregyházi egyházmegyés papnövendéket, Tamás Lászlót és Véghseő Pétert.

A két fiatalember a húsvétot még Rómában, tanulmányai helyszínén töltötte. Csak néhány napra kaptak eltávozást, hogy április 6-án főpásztoruk a kisebb rendekben részesíthesse őket; a Nyíregyházi Egyházmegyében Tamás apostol vasárnapjához kapcsolódik a kisebb rendek kiszolgáltatása.

Az esti Szent Liturgia után, az alkonyati istentisztelet elején kapták meg a püspök áldását, valamint a kisebb egyházi rendek jelképeit, kellékeit: Véghseő Péter (Nyírszőlősi Görögkatolikus Parókia) harmadik évfolyamos papnövendéken a felolvasói rendbe való avatottság jeleként tonzúrát vágott a püspök, majd egy Bibliát adott neki. Tamás László (Máriapócsi Görögkatolikus Parókia) ötödéves papnövendéket orárionnal ruházta fel, majd László a püspöki kézmosáshoz való készletet vette át, mellyel meg is kezdte első szolgálatát.

A két papnövendék Rómában folytat teológiai tanulmányokat, és mindketten a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékei – Véghseő Péter egy éve, Tamás László három éve.

A vecsernyén Szocska Ábel püspök Krisztus titokzatos testének megdicsőült sebeihez hasonlította a két szolgálattevő életét és szolgálatát, hiszen innentől kezdve vállalt szolgálatukkal tanúságot kell tenniük Krisztusról, s ez szenvedéssel, lemondással jár.

A felolvasó feladata az énekes szolgálat, valamint az ószövetségi olvasmányok és az apostoli szakaszok felolvasása a szertartásokon. A papnövendék haját kereszt alakban megnyírják: tonzúrát kap az engedelmesség jeleként, majd a püspök imájával felolvasóvá avatja. A bő ujjú ruhát, a rászont is magára ölti.

Az alszerpapi rend feladása által a papnövendéket az oltár körüli szolgálattal bízza meg püspöke. Liturgikus öltözéke innentől a sztichárion és az orárion, liturgikus eszközei a kéztörlő és a kancsó.

A kisebb egyházi rendekről tavaly készített beszélgetést a Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense, P. Tóth Nóra, amit ITT lehet újra meghallgatni.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria