Kocsis Fülöp érsek megáldotta a fehérvári görögkatolikus gyermekvédelmi központot

Hazai – 2023. február 26., vasárnap | 19:15

Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ néven új intézményt hozott létre Székesfehérváron a Hajdúdorogi Főegyházmegye. Az épületet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita áldotta meg február 23-án. S. Töttő Rita a Fejér Megyei Hírlap online felületén megjelent írását szerkesztve közöljük.

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a görögkatolikus egyház életében a gyermekvédelmi tevékenység. Ezen belül a Hajdúdorogi Főegyházmegye 2021 márciusában hívta életre gyermekvédelmi fenntartói irodáját, melynek első feladata a Fejér vármegyében állami fenntartásban működő nevelőszülői hálózat átvétele és a székesfehérvári székhellyel működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ megalapítása volt – mondta el a székesfehérvári központ átadóján Tóthné Tőkés Margaréta gyermekvédelmi fenntartói irodavezető.

A Berényi út 102. alatt működő központ létrehozását megelőzően azonban már számos gyermekvédelmi feladathoz hozzáfogott a Hajdúdorogi Főegyházmegye az elmúlt években. A görögkatolikus egyház gyermekvédelmi intézménye ugyanis a nevelőszülői hálózat működtetésével kezdte meg feladatvégzését, így a Dunántúlon is megjelent a görögkatolikus gyermekvédelmi feladatellátás 2021. április első napjával. Még ebben az évben, november elsejével egy szakmai egység Dégen és Lepsényben négy lakásotthonnal, 48 férőhellyel került egyházi fenntartásba állami fenntartásból – hangzott el a központ ünnepélyes átadóján.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita az áldást követően elmondta: az ünnepséget Szent István védelme alatt rendezték meg.

„Olyan gyermekek nevelését vállaljuk, akiknek a jövője emberi szemmel nagyon sokszor bizonytalan. Sőt hiányzik a jövőjük. Ki tudja, milyen sors vár rájuk, hogy alakul az életük. Egy igazi céljuk van:

látva, hogy az Istennek van elképzelése, szeretnénk hozzávezetni ezeket a gyermekeket, azért, hogy ők is ismerjék fel Isten terveit.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében elmondta: a város és a vármegye életében egyaránt fontos központot adhatnak most át, amely több értelemben is szent célt szolgál, hiszen hitről, nevelésről és gyermekekről szól.

A polgármester a város nevében felajánlotta segítségét, támogatását a központ vezetőinek a későbbiekre is.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az elmúlt hetek gyermekvédelemmel kapcsolatos történéseire utalva hangsúlyozta: a gyermekek védelme külön fontos helyen kell hogy legyen mindenki életében. A magyarországi gyermekvédelem egyik új vára, bizonyítéka az új fehérvári központ – mondta a politikus. Ötszáz gyermek sorsát érinti majd ennek a központnak a munkája.

Országos szinten 23 ezer olyan gyermek van ma Magyarországon, akik nem élhetnek saját családjukban. Ma Magyarországon a gyermekvédelmi intézményrendszerek több mint háromnegyede egyházi fenntartásban működik, amelyek erős együttműködésben állnak az önkormányzatokkal, az állammal is. Csak együtt lehet elvégezni ezt a munkát – hangsúlyozta az államtitkár.

Az ünnepségen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is, aki hangsúlyozta: a gyermekvédelem kiemelten fontos, szent küldetés.

„Egy életet menteni, Isten felé segíteni, tanítani arra, mit jelent a világban megtalálni a helyünket, felismerni a boldogságunkat, elfogadni saját korlátainkat, körülményeinket, s az életben felismerni az Istent, nehéz hivatás. Mégis nagyon szép. Hiszen az ember akkor érzi jól magát, ha tud jót tenni, másokat segíteni, felemelni” – fogalmazott a főpásztor, majd Isten áldását kérte a központ működésére.

Forrás és fotók: Fejér Megye Hírlap; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria