Kocsis Fülöp érsek megáldotta a görögkatolikus gyermekvédelmi központ lakásotthonait – KÉPRIPORT

Hazai – 2024. január 27., szombat | 12:00

A házszentelés időszakában Kocsis Fülöp érsek-metropolita idén is ellátogatott a debreceni Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ által működtetett lakásotthonokba – olvasható a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján január 25-én közzétett beszámolóban.

A főpásztort Tripsó Zoltán intézményvezető; Szaplonczay Máté, a berettyóújfalui gyermekotthon lelkivezetője és Sorosi Anikó gyermekotthonvezető is elkísérte.

A legkisebb lakó, aki még csak hároméves, lelkesen kalauzolta Kocsis Fülöp atyát szobáról szobára, hogy minden helyiséget megszenteljen az érsek-metropolita.

A nagyobbak sokat meséltek magukról és tanulmányaikról.

A lányok közül volt, aki kozmetikus szeretne lenni; a fiúk körében a burkoló-, hegesztőszakma most a sláger. Sajnos olyan is akad köztük, aki nem találja az útját.

A főpásztor igyekezett a lelkükre beszélni, hogy a tanulást semmiképpen ne hagyják abba. Kocsis Fülöp érsek arra biztatta őket, hogy építsék a jövőjüket, hiszen csak így juthatnak előrébb az életben.

Bár 2014 óta jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ez nem tud megvalósulni. 23 ezer gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, 30 százalékuk gyermekotthonban. A legfrissebb KSH-adatok szerint 5400 aktív nevelőszülő van az országban, és körülbelül 2000 hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyerek családban nőhessen fel.

Még mindig nincs elég nevelőszülő a rendszerben.

A görögkatolikus egyház több mint egy évtizede vállal jelentős szerepet többek között a gyermekvédelem területén: összesen öt intézménye van, ebből három található a Hajdúdorogi Főegyházmegye területén.

Több mint 1300 gyermekről gondoskodnak a rendszerben, őket 232 munkavállaló és 316 nevelőszülő látja el naponta.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria