Kocsis Fülöp érsek-metropolita Debrecen város díszpolgára lett

Hazai – 2023. április 12., szerda | 16:48

I. Lipót császártól és királytól 1693. április 11-én kapott szabad királyi városi rangot Debrecen. E történelmi esemény évfordulóján minden esztendőben kitüntető címeket adományoz a városi közgyűlés. Idén is a Kölcsey Központban tartotta ünnepi ülését a testület.

Papp László polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: nem könnyű megszerezni a cívisek elismerését, „ezért tényleg meg kell dolgozni, azt valóban ki kell érdemelni”. A polgármester hozzátette: Debrecen „erejének, haladásának és fejlődésének” örök erőforrását mindig is „polgárainak szorgalma, városszeretete és jövőbe látó bölcsessége” adta.

„Mai díjazottjaink eltérő életútjukkal, egymást és mindannyiunkat gazdagító különbségeikkel mindig megbékélésre, egymás kölcsönös elismerésére törekvően életművükkel jelentős mértékben járultak hozzá Debrecen történelmi örökségéhez.”

„Egyházi vezetőként, orvosként, vagy a holokauszt traumáját megértetni akaró túlélőként, nyomdai vagy sportszakemberként, régiónk kiemelkedő materiális és humán értékeket egyaránt teremtő cégeinek irányítójaként mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy Debrecen egyszerre legyen képes gazdasági és szellemi, kulturális szempontból is továbbfejlődni. Mindehhez elengedhetetlen az a hit, az a remélt dolgokban való bizalom, az a nem látható dolgokban való meggyőződés, amely minden díjazottunkban munkál és amely a debreceniség egyik legfontosabb jellemzője évszázadok óta” – emelte ki beszédében Papp László.

A „Debrecen város díszpolgára” kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette. A képviselő-testület idén Debrecen város díszpolgára kitüntető címet adományozott Fahidi Éva holokauszttúlélőnek és Kocsis Fülöp érsek-metropolitának.

Ahogy a főpásztorról szóló méltatásban elhangzott: „Kocsis Fülöp társadalmi szerepvállalásnak köszönhetően a városban a görögkatolikus jelenlét folyamatosan növekszik, újabb intézmények, templomok és közösségi terek jönnek létre. Érzékenysége nemcsak a helyi közösségek támogatására irányul, hanem szívén viseli a világban üldözött keresztények sorsát is.”

Kocsis Fülöpről a Médiacentrum Debrecen készített kisfilmet:

Forrás: dehir.huHajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Kandert Szabolcs / dehir.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria