Kocsis Fülöp érsek volt a Kármelhegyi Boldogasszony-búcsú szónoka Mátraverebély-Szentkúton

Hazai – 2023. július 24., hétfő | 19:43

A kármelita rend ünnepén, a Kármelhegyi Boldogasszony-búcsún idén Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita mutatott be szentmisét és mondott homíliát Mátraverebély-Szentkúton. Július 16-án, vasárnap sok százan látogattak el a nemzeti kegyhelyre; az ország szinte minden területéről érkeztek zarándokok. A nool.hu-n megjelent beszámolóból közlünk részleteket.

A Kármelhegyi Boldogasszony-búcsúra több helyről is érkeztek máriás lányok, többek között Varsányból és Szurdokpüspökiről, továbbá a Heves vármegyei Boldogról is. Hívek százai zarándokoltak Mátraverebély-Szentkútra, hogy – miként az elmúlt években – az elmélkedés és a közösség élménye által megerősítsék istenkapcsolatukat.

Az ünnepi szentmisén szentbeszédében Kocsis Fülöp érsek-metropolita kifejtette: Mária és testvérei fel akarták keresni Jézust, kihívni a tömegből, beszélni vele, mert az a hír járta, hogy megzavarodott. Micsoda fájdalom volt ez egy édesanyának, aki tudta jól, hogy Jézus mennyire szent és bölcs, de ezt terjesztik róla. Jézus azt felelte: Ki az én anyám, és kik az én rokonaim? Mindenki, aki teljesíti a mennyei Atyám akaratát, az mind nővérem, rokonom és anyám. „Jézus ekkor nem elutasította Máriát, hanem minket figyelmeztetett, és nem megtagadta Anyját, hanem kiszélesítette a hatalmas szeretetet mindenkire, feltéve, ha teljesítjük mennyei Atyánk akaratát” – hangsúlyozta a főpásztor.

A kereszten azt mondta Jézus: „Íme, a te anyád.” Ezekkel a szavakkal ránk bízza őt, és anyát ad nekünk, mindenkinek. Ez buzdítás is egyben, hogy úgy tekintsünk Máriára, mint Istentől kapott égi Anyánkra – mondta a hajdúdorogi érsek-metropolita. – A mennyei Atya és szent Fia értésünkre adta: ha Édesanyánkat szeretjük, akkor könnyebb keresztény életünk, a nehézségek ellenére is.

Nagyon fontos, hogy az Isten tervét akarjuk megvalósítani, és ne a magunkét – figyelmeztetett szentbeszédében a főpásztor. – Amennyiben csak itt akarunk érvényesülni, javakat és eredményeket elérni, az borzasztó összevisszaságot szül.

Kocsis Fülöp érsek tanítása IDE kattintva visszahallgatható.

A szentmise után szentségimádást tartottak.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba/nool.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria