Kocsis Fülöp metropolita köszöntötte a Speciális Olimpiai Játékokról hazatért delegációt

Kultúra – 2023. július 3., hétfő | 10:32

A sport összetartó erejét hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Speciális Olimpiai Nyári Világjátékokról hazatért magyar küldöttség június 27-i ünnepélyes fogadásán Budapesten, a Magyar Sport Házában, melyen részt vett Kocsis Fülöp metropolita is. Berlinben a hetvenhét magyar versenyző hetvennégy érmet – harminckét arany-, huszonhat ezüst- és tizenhat bronzérmet – szerzett.

„Nehézségekkel terhelt világunkban van valami, ami összeköt, egységet kovácsol, és ez a sport” – hangsúlyozta Schmidt Ádám. Megköszönte a szülőknek és a családtagoknak, hogy a kezdetektől ott álltak a gyerekek mellett, és segítették őket, hogy megvalósíthassák álmaikat, és kiemelte szerepüket a versenyzők sikereiben.

„Azt tanultam tőletek, hogy számotokra nem létezik az a szó, hogy lehetetlen, mert olyan helyzet sem létezik. De lehetetlent a szüleitek, edzőitek és vezetőitek sem ismernek” – fogalmazott a küldöttség tagjaihoz fordulva a Magyar Sport Házában tartott eseményen Schmitt Pál, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség egyik nagykövete.

Lengyel Lajos, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy felejthetetlen közel három hetet töltöttek Berlinben. „Büszkék voltunk rá, hogy a berlini Olimpiai Stadionba Novák Katalin köztársasági elnök vezetésével vonult be a magyar küldöttség. Ilyenre még nem volt példa” – mondta az elnök, majd felidézte a hetvennégy magyar érem melletti értékes helyezéseket, amelyekre nagyon büszke mindenki. Köszönetet mondott a támogatóknak, a társsportszervezeteknek, a felkészítő edzőknek, akik nélkül nem születhettek volna meg a kitűnő eredmények.

Kovács Katalin kajakos, háromszoros olimpiai bajnok, köztársasági elnöki tanácsadó saját sportolói pályafutásából vett példákkal biztatta a versenyzőket; majd mottóként megfogalmazta: „Tegyétek azt, amiben hisztek, és higgyetek abban, amit tesztek!”

Kocsis Fülöp metropolita a szövetség nagyköveteként köszöntötte a delegációt, további egybetartozást, sikereket és áldást kért a csapatra.

A meghívott vendégek között foglalt helyet Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke; Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke; Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó; Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere; Pitz András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatóhelyettese és Sütő Csilla, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára. Részt vett az eseményen Wisinger János, az MSOSZ tiszteletbeli elnöke; Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó; továbbá Ivkovic Stojan, a férfi-kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya és Ivkovicné Béres Tímea száznyolcszoros válogatott kosárlabdázó is.

Az esemény hangulatát felidéző kisfilm megtekintése után elhangzott, hogy a június 25-én véget ért, sorrendben 16. világeseményen százkilencven ország hétezer sportolója vett részt. A magyar csapatnál tizenöt sportágból tíz szakág ünnepelhetett aranyérmet Berlinben. A legtöbb érmet – összesen tizenkilencet – a tornászok szerezték; őket követik a görkorcsolyázók tizenkét éremmel. Csapatsportágakban a kézilabdázók és a labdarúgók ezüstérmet, a kosárlabdázók pedig bronzérmet vehettek át.

Szöveg: MTI, MSOSZ

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Soós György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria