Kocsis Fülöp metropolitával ünnepeltek a román görögkatolikusok Rómában

Külhoni – 2024. október 15., kedd | 18:15

A római a Szent Péter-bazilika altemplomában emlékeztek meg a román görögkatolikusok a boldog emlékű Mihai Neamţu bazilita szerzetes születésének 100. évfordulójáról október 12-én. Az imádságra Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát is meghívták. A román nyelvű Szent Liturgiát Cristian Dumitru Crișan fogaras-gyulafehérvári segédpüspök vezette együtt a magyar metropolitával.

A szertartáson részt vett Robert Roman Lissieko, a bazilita rend generálisa, román görögkatolikus papok, kispapok, szerzetesek és néhány Rómában élő romániai család is.

A Szent Liturgia végén a Cristian Dumitru Crișan püspök Mihai atya boldoggá avatásáért imádkozott.

Mihai Neamţu 1924-ben született a Szatmár megyei Rózsapallagon. A kommunizmus éveiben intenzív lelkipásztori tevékenységet folytatott. Egyre szélesebb körben lett ismertté, betegek ezrei jártak hozzá hosszú éveken keresztül még Magyarországról is, hogy tanítását hallgassák, gyógyulást keressenek. Mihai bácsi – ahogy mindenki hívta – azt hirdette, hogy a rendszeres orvosi vizsgálatok és előírt gyógyszerek mellett fontos a gyógyteák fogyasztása és a rendszeres szentáldozás. „Légy vidám! Légy erkölcsös! Ne légy haragos!” – ezek voltak legfőbb tanácsai. A bazilita rendbe csak 1981-ben tudott belépni; 1986-ban tette le örökfogadalmát. 2000. június 23-án hunyt el. Boldoggáavatási perét 2018-ban indították el.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria