Kocsis Imre professzor hálaadó szentmisét mutatott be negyvenéves papi szolgálatáért Budapesten

Hazai – 2023. július 7., péntek | 11:19

Kocsis Imre június 29-én ünnepelte pappá szentelésének 40. évfordulóját. Ez alkalomból hálaadó szentmisét mutatott be Budapesten, a Rózsafüzér Királynéja-templomban, ahol az utóbbi években a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán végzett tanszékvezetői munkája mellett kisegítő lelkészként működik.

A szentmisén koncelebrált Nagy Károly, a templom plébánosa, valamint Kecskés Attila hatvani és Széles László lőrinci plébánosok a Váci Egyházmegyéből. A plébánia hívein kívül Kocsis Imre családtagjai, hívek a Váci Egyházmegyéből és a Szent Jeromos Bibliatársulat tagjai is részt vettek a szentmisén.

prédikációban Széles László elmesélte barátságuk történetét, a mise végén pedig Kocsis Imre az Isten iránti háláról beszélt, egy gyerekkori anekdotát felelevenítve: amikor neki kellett egy nagypénteki misztériumjátékban Jézus szerepét játszaniasámlira kellett állnia; olyan kis termetű volt, hogy nem látszott elég jól.

Azóta neki a sámli szimbolikusan az isteni kegyelmet jelenti, mely kipótolja hiányosságainkat. A jubiláns hálát adott, hogy mindig ott volt az a „sámli” az életében, amire felállhatott.

A szentmise után agapét tartottak a plébánia kertjében.

*

Kocsis Imrét 1983. június 29-én szentelték pappá a Váci Egyházmegye szolgálatára. Pápai káplán, nagyprépost, penitenciárius, az irgalmasság misszionáriusa, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán az Újszövetségi Szentírástudományi Tanszék vezetője.

Az irgalmasság misszionáriusai olyan papok a világ minden tájáról, akiknek a pápa megadja a különleges felhatalmazást, hogy feloldozást adjanak az olyan súlyos bűnökre is, amelyek alól a feloldozás általában a helyi püspök vagy az Apostoli Szentszék hatásköre.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Capdeboné Szabó Viktória/Rózsafüzér Királynője Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria